Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în plin scenariu roşu la Iaşi. De trei ori mai puţini credincioşi la racla cu moaşte, din cauza pandemiei

Aproape 12.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaşte a Sfintei Cuvioase Parascheva până sâmbătă la prânz. Autorităţile estimează că numărul de credincioşi este de aproape trei ori mai mic. În fiecare oră, se închină la moaşte circa 500 de persoane, în condiţiile în care media în anii precedenţi era de 1.500.

09 oct. 2021, 14:40
Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în plin scenariu roşu la Iaşi. De trei ori mai puţini credincioşi la racla cu moaşte, din cauza pandemiei
foto: bzi.ro

Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în plin scenariu roşu la Iaşi. Sute de pelerini au format cozi uriaşe în zona Catedralei mitropolitane. Cei mai mulţi dintre credincioşi poartă mască, iar aceştia aşteaptă zeci de minute pentru a se ruga la sfintele moaşte.

La fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea catedralei este dezinfectată, conform News.ro.

Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în plin scenariu roşu la Iaşi. Ce restricţii trebuie să respecte credincioşii

Incidenţa în municipiul Iaşi este de 8,55 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că există restricţii de circulaţie între orele 20.00 şi 5.00. Cu toate acestea, de la aceste restricţii sunt exceptaţi pelerinii care vin la Catedrala Mitropolitană.

Citeşte şi: Incidența crește pe zi ce trece în țară! Peste 12 la mia de locuitori în Capitală

Jandarmii care asigură ordinea în jurul catedralei afirmă că organizatorul pelerinajului are obligaţia să verifice documentele celor care vin la evenimentul religios, însă nu există un astfel de filtru în zona Catedralei Mitropolitane ieşene.

La rândul său, primarul Iaşiului Mihai Chirica le-a cerut ieşenilor să evite ca după ora 20.00 să se deplaseze prin centrul oraşului.

Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în plin scenariu roşu la Iaşi. Soluţia Mitropoliei Moldovei pentru a evita aglomeraţia

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână.

Alături de racla cu sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei a fost aşezată şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Există un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, conform News.ro.

Când are loc slujba de sărbătoarea Sfintei Parascheva

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 9 octombrie. Peste 14.000 de noi cazuri de infectare în ultimele 24 de ore