Penalizare de 10% din salariu pentru o femeie care a plecat cu două minute mai devreme de la serviciu

Mai mulţi angajaţi ai unei companii japoneze au fost sancţionaţi pentru că şi-au luat libertatea de a pleca cu două minute mai devreme de la serviciu, mai multe zile la rând. "Capul răutăţilor" a fost chiar angajata în sarcina căreia era gestionarea prezenței şi cea care a primit o penalizare de 10% din salariu.

17 mart. 2021, 09:14
Penalizare de 10% din salariu pentru o femeie care a plecat cu două minute mai devreme de la serviciu
Oameni aşteptând în staţie. Sursa FOTO: atlasobscura.com

Penalizare de 10% din salariu. Oamenii şi-au permis să plece cu două minute înainte de închiderea programului de lucru pentru că voiau să prindă un autobuz. Dacă l-ar fi scăpat, ar fi trebuit să mai aştepte încă 30 de minute. Astfel, ei au părăsit sediul companiei la ora 17.13 faţă de ora 17.15, oră la care se încheia programul de lucru, pentru a putea fi în stație la 17:17, ora la care sosea autobuzul, scrie Digi 24, care citează sankei.com.

Penalizare de 10% din salariu pentru o angajată care a plecat cu câteva minute mai devreme de la job

În total, în perioada mai 2019 – ianuarie 2021, câţiva salariaţi au plecat mai devreme în 316 zile. Paradoxal, printre cei care s-au sustras timp de două minute zilnic de la sarcinile de serviciu s-a aflat inclusiv persoana însărcinată cu gestionarea prezenței. Mai mult, ea a fost cea care i-a învăţat pe salariaţi să le paseze cardurile lor de acces colegilor care, nefiind condiţionaţi de orarul autobuzelor, puteau pleca mai târziu şi astfel validau şi cardurile celor plecaţi mai devreme.

În consecinţă, pentru că i-a determinat pe angajaţi să-i urmeze exemplul, femeia a fost penalizată cu 10% din salariu timp de trei luni.  Potrivit presei japoneze, banii economisiți de instituție prin această sancțiune echivalează cu 1.090 de euro. Ceilalți salariați, inclusiv cei care au pontat cardurile de prezență în locul colegilor cae au plecat mai devreme, au primit doar avertismente.

Angajaţii care plecau înainte de terminarea programului veneau mai devreme la muncă

De notat este faptul că angajaţii care plecau înainte de închiderea programului veneau dimineaţa la muncă mai devreme. Acest aspect nu a contat, însă, pentru angajator.

Citeste si Atac în trei spa-uri din Georgia. Opt persoane au fost ucise, printre care şase femei de origine asiatică

Nu este însă prima dată când sunt date în Japonia astfel de sancțiuni aspre pentru fapte destul de banale. În 2018, un funcționar public din orașul japonez Kobe a fost mustrat și amendat pentru a plecat în pauza de masă cu 3 minute mai devreme. Și pentru că s-a întâmplat de 26 de ori în șapte luni, șefii lui au organizat o conferință presă și au prezentat scuze cetățenilor.