Pensia care va dispărea de la 1 septembrie, după ce noua lege va intra în vigoare

Legea 360/2023, care a intrat în vigoare parțial la 1 ianuarie, a adus modificări semnificative în sistemul public de pensii, reglementând doar patru tipuri de pensii. Aceste schimbări, menite să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului, vor fi aplicate treptat, majoritatea începând din septembrie.

13 apr. 2024, 09:15
Pensia care va dispărea de la 1 septembrie, după ce noua lege va intra în vigoare

Noile categorii de pensii reglementate de lege sunt pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Din 1 septembrie 2024, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală permite două tipuri. Practic, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată.

Pensiile pentru limită de vârstă pot fi solicitate de persoanele care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare la data pensionării, potrivit DC Business. O schimbare importantă este vârsta standard de pensionare, care va fi de 65 de ani pentru ambele sexe începând cu anul 2035.

Noua lege permite doar un singur tip de pensie anticipată, disponibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la 5 ani. Valoarea acestei pensii va fi stabilită prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Citește și: Românii care pot încasa câte 2.000 de lei în plus pe lângă pensie. Metoda prin care un pensionar poate primi 6.100 lei pe lună, după recalculare

Pensia de invaliditate va fi acordată persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive și au capacitatea de muncă afectată din cauza unor accidente de muncă, boli profesionale sau alte boli și accidente.

Regulile pentru pensia de urmaș rămân neschimbate, fiind acordată copiilor și soțului supraviețuitor al pensionarilor sau al persoanelor care îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii.

Aceste modificări radicale reflectă eforturile autorităților de a reforma sistemul de pensii și de a asigura o bază financiară sustenabilă pentru viitor.

Citește și: Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechime. Este specificat clar în noua lege a pensiiilor