Pensia de agricultor, egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Sistemul de pensii din România încă mai are inechități. De exemplu, un român ajuns la vârsta de pensionare și care nu a lucrat nicio zi în viața lui va primi ajutor de la stat aproape tot atâta cât primește un român care s-a pensionat după ce a muncit pe brânci, în arșiță pe câmp.

04 mart. 2023, 21:21
Pensia de agricultor, egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Un român ajuns la pensie, care nu a muncit niciodată în viața lui, primește venitul minim garantat de stat în valoare de 1,125 de lei. Este vorba despre indemnizația socială pentru pensionari. Tot cam atât primește și un agricultor ajuns la vârsta de pensionare, după ani întregi de muncă pe câmp, arată o analiză realizată de specialiști în domeniu, citată de ziare.com.

Citește și: Cât câștigă un cerșetor în România. După doar trei ore de stat pe stradă adună tot atâția bani cât un pensionar care a muncit o viață

De la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie a crescut de la 1.586 de lei la 1.785 de lei. Odată cu creșterea punctului de pensie, a crescut și venitul minim garantat, adică acea indemnizație socială pe care o primesc persoanele ajunse la vârsta de pensionare, dar care nu au cotizație minimă la sistemul de pensii. Unii dintre cei care beneficiază de pensia minimă garantată de stat nu au lucrat niciodată.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.867 în ianuarie 2023, cu 616 persoane mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public, iar 116.062 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (434 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (379 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.973 persoane), urmat de Botoşani (7.567) şi Dolj (7.517).

Citește și: Pensii 2023. S-au tipărit noile taloane de pensii, sute de mii de pensii majorate după greşeala din ianuarie!

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.