Pensia minimă garantată dispare pentru mii de români. Cu ce va fi înlocuită şi cine este vizat de noile prevederi din legea Pensiilor

Spune-mi ce boală ai ca să îți spun ce pensie primești! Conform prevederilor din noua lege a pensiilor, cei care suferă de anumite boli, nu vor mai primi pensia minimă garantată, ca până acum.

21 ian. 2019, 11:16
Pensia minimă garantată dispare pentru mii de români. Cu ce va fi înlocuită şi cine este vizat de noile prevederi din legea Pensiilor

Românii care suferă de boli precum cancer, SIDA sau schizofrenie nu vor mai beneficia de pensia minimă garantată, scrie a1.ro. Confrom noii legi a pensiilor, aceasta va fi înlocuită de o indemnizație socială, ce face obiectul unei alte legi.

Citeşte şi CALCULATOR PENSII 2019: Câţi bani vor primi pensionarii până în 2021

Criteriile de acordare a pensiei de invaliditatea au suferit și ele schimbări, odată cu adoptarea noii legi a pensiilor. De acum, cei care vor să primească pensie de invaliditate trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani la sistemul public de pensii.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  • neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Legea a trecut de Senat și Camera Deputaților şi, pentru a intra în vigoare, trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.