Pensie de urmaş de 700 de lei pentru fiul asistentei din Botoşani decedate de COVID. Cât ar fi trebuit să primească, de fapt

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" susţine că fiul fostei asistente din Botoşani, decedată în luna mai din cauza coronavirusului, primeşte o pensie de urmaş în valoare de 771 de lei pe lună. Sindicaliştii spun că suma ar trebui să fie de 3.700 de lei şi acuză statul de neglijenţă. 

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 11:50
Pensie de urmaş de 700 de lei pentru fiul asistentei din Botoşani decedate de COVID. Cât ar fi trebuit să primească, de fapt

„Vă mai amintiți de colega noastră, Lenuța Buta, decedată la datorie în lupta împotriva COVID-19?

La fel ca în cazul tuturor celor 34 de salariați din sănătate decedați până acum, copilul rămas în urma ei are dreptul la „pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului” (art. 4, alin. 1, lit. b din legea 56/2020).

Doar că „cineva a uitat” să elaboreze normele de aplicare ale acestei legi. Din cauza acestei „omisiuni” urmașii colegelor și colegilor decedați la datorie sunt lipsiți de un drept legal.

După cum puteți constata în imaginea atașată, pensia de urmaș pentru copilul colegei Lenuta Buta a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum rezultă din aplicarea prevederilor legale.

În felul acesta puteți înțelege de ce trebuie să vă alăturați Apelul lucrătorilor din Sănătate pentru Respectarea Condițiilor Muncii Decente, rectificarea acestei nedreptăți fiind una dintre solicitări”, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Cazul Lenuței Buta a fost intens mediatizat în mai și iunie. Asistenta a ajuns în Spitalul de Boli Infecțioase Iași ca pacient COVID-19 și a decedat după două săptămâni de Terapie Intensivă. La momentul decesului, avea două teste negative la dosar, iar INSP a decis că decesul asistentei medicale nu mai este cauzat de COVID-19. După ce ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului, femeia a fost reintrodusă pe lista celor decedați din cauza COVID-19.

Citeşte şi Schimbări pentru pacienţii COVID asimptomatici. Ministrul Sănătăţii a anunţat cine va mai fi internat