Pensii 2020. Ce se întâmplă cu aproape un milion de pensionari

Potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii, aproape un milion de pensionari din România sunt nevoiţi să trăiască cu o pensie de doar câteva sute de lei pe lună, iar 160.000 dintre ei sunt agricultori. Restul sunt pensionari care provin din sistemul public.

09 mart. 2020, 13:57
Pensii 2020. Ce se întâmplă cu aproape un milion de pensionari

Potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii, pensionarii proveniți din sistemul de stat au o indemnizație suportată de la bugetul de stat de 259 de lei. În Cluj și Bistrița sunt cele mai mari valori – 304 lei și respectiv 298, iar în Hunedoara – 290 de lei. În București sunt cei mai numeroși pensionari – 35.481.

Pensionarii agricultori au o indemnizație socială medie de 142 de lei. În București se înregistrează o indemnizație ceva mai mare, între 196 și 218 lei și în județele Ilfov – 227 de lei și Gorj – 209. Cei mai mulți beneficiari ai indemnizației se înregistrau în Iași – 10.713 persoane, Dolj – 10.471 de persoane și Botoșani – 9.978, potrivit playtech.ro. 

Violeta Alexandru a anunțat simplificarea dosarului de pensionare.

„E vorba despre eliminarea etapei privind eliberarea – pe suport de hârtie – a adeverinţelor privind stagiul de cotizare şi punctajul mediu anual realizat de asigurat şi comunicarea acestora, între casele teritoriale de pensii, prin intermediul poştei. Astfel, informaţiile pe baza cărora se stabilesc drepturile de pensie vor fi accesate la nivel naţional, indiferent de județul unde se află angajatorul solicitantului sau cel în care e instrumentat dosarul de pensie. Totodată, această procedură reprezintă o facilitate şi pentru persoana asigurată, care va putea solicita eliberarea în aceeaşi zi a adeverinţei de stagiu de cotizare de la orice casă teritorială de pensii, indiferent de domiciliul persoanei sau de sediul social al angajatorului”.

Citeşte şi  Legea Pensiilor 2020: În ce situaţii se suspendă plata pensie


loading...