Pensii 2021. Ce se întâmplă cu pensiile mici în România. Florin Cîţu a făcut anunţul: Nu vom mai permite asta!

Florin Cîţu vine cu un nou anunţ dspre pensiile românilor. Premierul a declarat, joi, că prioritatea principală este ca pensiile mici să crească.

03 iun. 2021, 15:50
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu pensiile mici în România. Florin Cîţu a făcut anunţul: Nu vom mai permite asta!

Pensii 2021. Şeful Guvernului a adăugat că nu vor fi creşteri ad-hoc şi se vor face studii de sustenabilitate înainte de orice modificare.

Pensii 2021. Ce se întâmplă cu pensiile mici în România. Florin Cîţu a făcut anunţul: Nu vom mai permite asta!

„Sunt nişte principii acolo. Formularea corectă este următoarea: cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al anului, nu spunem că vor fi îngheţate. Cuvântul este similar. Spunem că este o prioritate să creştem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor creşte.

Vă garantez că nu se va întâmpla. Nu vom avea creşteri ad-hoc de pensii. Nu vom mai permite să vină cineva să spună: anul acesta vom creşte pensiile cu 70% că aşa vreau eu fără niciun fel de analiză şi studiu de sustenabilitate.

Caledarul. Avem aprobarea în Guvern a legii privind sistemul public de pensii în trimestrul 2 din 2022, aici e borna. Adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii în trimestrul 4 din 2022. Noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

Acestea sunt ţintele de care ne vom ţine şi acum intrăm în dezbaterea proiectelor. Procedura prin care vom avea aceste legi va fi foarte transparentă.”, a spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu spunea la începutul lunii iunie că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile şi că o soluţie în acest sens este Legea Pensiilor, pentru a elimina riscul de nesustenabilitate.

Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini.  Legea pensiilor o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele. Dar obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a spus ca să fie x sau y vârsta de pensionare. Nu., a spus Florin Cîţu la Digi24.

Citeşte şi: Pensii 2021. Raluca Turcan anunţă bomba cu ceas în sistemul de pensii: Deficitul este de 16,7 miliarde de lei