Pensii 2021. Raluca Turcan anunţă bomba cu ceas în sistemul de pensii: Deficitul este de 16,7 miliarde de lei

Ministrul Muncii vine cu un anunţ surprinzător. Raluca Turcan spune că în sistemul românesc de pensii există „o bombă cu ceas”.

28 mai 2021, 20:36
Pensii 2021. Raluca Turcan anunţă bomba cu ceas în sistemul de pensii: Deficitul este de 16,7 miliarde de lei

Pensii 2021.  Deficitul bugetului de pensii este în prezent de 16,7 miliarde de lei, iar pericolul este ca în viitor puterea de cumpărare a celor cu pensie medie să fie foarte scăzută.

Pensii 2021. Raluca Turcan anunţă bomba cu ceas în sistemul de pensii: Deficitul este de 16,7 miliarde de lei

„În spaţiul public circulă o serie de dezinformări. În privinţa pensionării, noi ne-am asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să reformăm acest sistem, întrucât este gravat de inechităţi în sensul în care există condiţii diferite de pensionare în funcţie de anul de pensionare. Există clivaje uriaşe între pensia minimă socială şi cea mai mare pensie în plată, în sistemul public. Există milioane de lei plătite anual pentru procese câştigate de pensionari împotriva statului în ceea ce priveşte calculul pensiei”, a spus Turcan.

„Mai mult decât atât, în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei”, a adăugat ea, într-o conferință de presă.

Citeşte şi: Raluca Turcan anunţă că nu va exista „punte” înainte de 1 iunie. „Mulţi vor. Îşi pot lua o zi de concediu”
„Există un studiu care arată că dacă nu corectăm acest deficit cronic de finanţare la bugetul de asigurări sociale, puterea de cumpărare a pensiilor în România va scădea dramatic. În momentul de faţă, deficitul bugetar, deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, dacă nu facem ceva, în creştere. V-am oferit aceste date pentru a înţelege de ce vorbim de reformă. Există în acest plan de reformă componenta tehnică prin care cinci milioane de dosare de pensii sunt digitalizate, sunt transferate milioane de date dintr-un format electronic învechit, în dosare moderne digitale. De asemenea vorbim de o nouă legislaţie în privinţa pensiilor, care să conducă la eliminarea acestor probleme”, a mai spus Raluca Turcan.

Citeşte şi: Raluca Turcan, anunț – bombă pentru pensionari: „Puterea de cumpărare a unei pensii să ajungă undeva în jur de 500 de lei”