Pensii 2021. Se prelungeşte sau nu vârsta de pensionare. Avertismentul sindicaliştilor: Legea va genera mai multe disfuncţionalităţi!

După ce guvernanţii au dat undă verde proiectului legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, sindicaliştii "Cartel Alfa" vin cu o avertizare cu pribire la actul normativ.

25 mart. 2021, 11:47
Pensii 2021. Se prelungeşte sau nu vârsta de pensionare. Avertismentul sindicaliştilor: Legea va genera mai multe disfuncţionalităţi!

Pensii 2021.  Aceștia sunt de părere că noua lege este o ”formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare”.

Pensii 2021. Se prelungeşte sau nu vârsta de pensionare. Avertismentul sindicaliştilor: Legea va genera mai multe disfuncţionalităţi!

Într-un comunicat de presă transmis marți, sindicaliştii ”Cartel Alfa” reclamă faptul că proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost adoptat de guvern într-o primă lectură şi urmează să fie trimis la Parlament ”în lipsa unei dezbateri reale cu partenerii sociali şi fără a lua în considerare observaţiile transmise de către aceştia”.

”În forma în care a fost adoptată de guvern, legea va genera mai multe disfuncţionalităţi, ratând tocmai rezolvarea problemei centrale, şi anume cumulul pensiei cu salariul pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. În plus, efectul va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri, iar în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, efectul va fi pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat.

Proiectul de lege nu reprezintă altceva decât o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare, ceea ce este inacceptabil. Din acest punct de vedere, este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile standard de pensionare, conform calcului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie”, transmit oficialii Cartel Alfa marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceştia atrag atenţia că nu se dorește găsirea unei soluții corecte legate de problema cumului pensiei cu salariu, ci doar economii la buget ”prin amputarea unor drepturi individuale”.

„În fapt, proiectul nu rezolvă problema sesizată, aceea că persoanele ieşite la pensie pe baza legilor speciale să nu poata cumula salariul cu pensia într-o instituţie publică, până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită retragerea proiectului de lege în forma actuală şi reluarea consultărilor cu partenerii sociali astfel încât soluţia legislativă să răspundă problemelor reale şi să vină cu soluţii adecvate şi aplicabile.

Până în acest moment, propunerile Ministerului Muncii, validate de întregul executiv, arată că nu se doreşte o soluţie corectă la problema cumulului pensiei cu salariul, ci doar realizarea în mod arbitrar de economii la buget, prin amputarea unor drepturi individuale”, mai transmit sindicaliştii.

Citeşte şi: Bugetul asigurărilor sociale 2021 e cu 10% mai mare decât în 2020. Câţi bani se alocă pentru plata pensiilor majorate