Pensii 2022. Ce concedii sunt luate în considerare când se calculează vechimea în muncă pentru angajaţii din România

Mai multe tipuri de concedii de care beneficiază angajaţii din România sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie. Chiar dacă unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.

27 apr. 2022, 13:57
Pensii 2022. Ce concedii sunt luate în considerare când se calculează vechimea în muncă pentru angajaţii din România

Angajaţii din România care lucrează cu contract de muncă și pentru care angajatorul datorează statului contribuții, inclusiv la pensii, pot beneficia de pensii chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat. Contribuţiile se datorează, respectiv se plătesc, inclusiv pentru perioadele în care salariații se află în anumite concedii și, prin urmare, se adună vechime în muncă pentru stabilirea dreptului la pensie, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Vechime în muncă 2022. Cum poţi dovedi câţi ani ai muncit. Toţi românii trebuie să ştie asta

Ce concedii sunt luate în considerare când se calculează vechimea în muncă pentru angajaţii din România

Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, potrivit legislației în vigoare.

Nu sunt luate în calcul la stabilirea vechimii în muncă zilele de concediu fără plată. „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.

De asemenea, Legea 346 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale prevede că „perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”.

Cât trebuie să plătească românii pentru un an de vechime

Românii care au atins vârsta de pensionare îşi pot completa perioada în care nu au contribuit la sistemul de pensii, cumpărând vechime în muncă.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare pot cumpăra cel mult şase ani de vechime. Camera Deputaţilor a aprobat prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechimea de la data de 1 septembrie 2021 până la data de 1 septembrie 2023.

Citeşte şi Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.