Pensii 2022. Ce se întâmplă cu plata pensiilor din Pilonul II. Anunţul care vizează milioane de români

Pensii 2022. Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene care a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a explicat cum se va face plata pensiilor din Pilonul II.

13 ian. 2022, 20:30
Pensii 2022. Ce se întâmplă cu plata pensiilor din Pilonul II. Anunţul care vizează milioane de români

Pensii 2022. Autoritățile pregătesc modificări importante referitoare la plata pensiilor private în Pilonul II. Una dintre aceste schimbări vizează plătirea pensiilor în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Pensii 2022. Ce se întâmplă cu plata pensiilor din Pilonul II

Cristian Ghinea a explicat că în PNRR nu este prevăzută o prevedere conform căreia plata pensiilor din Pilonul II se va face eşalonat, pe mai mulţi ani, precizând că există o propunere în acest sens.

Citeşte şi EXCLUSIV Marius Budăi: „Avem 2,5 milioane de români cu pensii până în 1.600 de lei şi noi punem în PNRR un impact bugetar cu plata pensiilor de maximum 9,4%, să îi lăsăm pe oamenii ăştia tot săraci”

”Nu este această prevedere în PNRR, au fost discuţii să fie. Am făcut multe consultări cu instituţii şi mediul privat, a venit un pachet pe Pilonul II şi asta a picat. Oricine poate să verifice, să caute jaloanele care ţin de pensii”, a spus fostul ministru la Profit TV, potrivit ziare.com. 

În prezent, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral sau defalcat pe cinci ani.

Ghinea a mai precizat că sunt patru puncte prevăzute în PNRR referitoare la Pilonul II: ca fondurile de pensii să nu mai ţină evidenţa pe hârtie, adică digitalizarea fondurilor de pensii, diversificarea investiţiilor, faptul că pot investi şi în alte domenii decât prevedea legea iniţial, independenţa fondurilor de pensii şi creşterea contribuţiei.

„Pilonul II nu este sustenabil, trebuia să fie soluţia pentru cei care ies la pensie peste 10, 15 ani, dar statul fură din aceşti bani. Se înceracă plasarea şi altor chichiţe din sistem în PNRR.

Noi avem obligaţia ca în acest trimestru să avem un proiect pe Pilonul II, cu cele patru puncte, care sunt decente”, a mai afirmat fostul ministru USR.

Guvernul a avut pe agenda de miercuri situaţia implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii, una dintre ţintele asumate pentru primul trimestru din acest an fiind ”intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II”.

Citeşte şi PENSII 2022. Se schimbă totul, sunt vizaţi 5 milioane de pensionari

 


loading...
Partenerii noștri