Pensii 2022. Cum îţi transferi dosarul de pensie, dacă îţi schimbi domiciliul. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta

Pensionarii care îşi schimbă domiciliul dintr-un judeţ în altul trebuie să-şi trasnfere şi dosarul de pensie. Pentru asta, trebuie să parcurgă câţiva paşi.

30 mart. 2022, 10:52
Pensii 2022. Cum îţi transferi dosarul de pensie, dacă îţi schimbi domiciliul. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta
Pensii 2022. Cum îţi transferi dosarul de pensie, dacă îţi schimbi domiciliul. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta

Pensii 2022. Dacă un pensionar se mută într-un alt judeţ, trebui să ştie că dosarul de pensie se transferă la Casa de Pensii din judeţul respectiv.

Pensii 2022. Cum îţi transferi dosarul de pensie, dacă îţi schimbi domiciliul

În momentul în care un pensionar se hotărăşte să-şi mute adresa de domiciliu într-un alt judeţ, trebuie neapărat să facă şi un drum la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensionare.

Citeşte şi Anunţ de ultimă oră privind pensiile românilor. Ce sunt obligaţi să facă aceşti pensionari până pe 25 mai

Acesta trebuie să se prezinte cu o cerere în vederea transferării drepturilor de pensie în alt judeţ, o copie a actului de identitate din care să rezulte noua adresă şi
un talon de pensie.

Potrivit procedurilor, în situaţia transferului dosarului de pensie casa teritorială care înregistrează acest dosar are obligaţia verificării dosarului administrativ, validării punctajului mediu anual şi comunicării la plată a drepturile de pensie.

Casa de pensii în evidența căreia s-a aflat dosarul va efectua plata drepturilor de pensie, pentru o perioadă de încă 3 (trei) luni calendaristice, prin mandate poștale, la noua adresă de domiciliu a pensionarului, potrivit ziarulunirea.ro. 

Pensii 2022. Modificări aduse la noua lege a pensiilor. Vor creşte pensiile mici şi se vor elimina inechităţile

Dan Vîlceanu a spus că nu vor exista întârzieri în ceea ce priveşte o nouă lege a pensiilor, termenul fiind începutul anului viitor. Acesta a menţionat că de reforma din domeniul pensiilor se ocupă ministrul Muncii, Marius Budăi. Reforma pensiilor e menţionată în PNRR, se referă la eliminarea inechităţilor şi creşterea pensiilor mici.

„Înţeleg componenta politică a fiecărui ministru şi faptul că partidele politice doresc să dea mesajele publicului care le votează, dar să ştiţi că în Guvern fiecare ministru îşi face datoria. O să vedeţi că o să avem o lege a pensiilor, aşa cum ea este programată, jalonul este începutul anului viitor şi nu vor exista întârzieri din acest punct de vedere, în acel procent de 9,4%.

Partea de reformă a pensiilor se referă la toate sistemele de pensii şi de această chestiune răspunde domnul Budăi, este coordonator de reformă. La asta se referă inclusiv reforma care este cuprinsă în PNRR – eliminarea inechităţilor şi creşterea pensiilor mici. Ne referim, pe de o parte, la inechităţile din sistemul de pensii actuale, aşa cum am dat şi exemplu cu diferenţe între pensionarii care au ieşit la pensie în condiţii similare. Celelalte pensii se referă la judecători, militari ş.a.m.d. Aşa cum ştiţi, în ceea ce priveşte magistraţii există o cartă a magistraţilor, care trebuie respectată. Şi în ceea ce priveşte pensiile militare, ele există în toată lumea, dar şi acolo trebuie eliminate inechităţile.

Şi în sistemul de pensii militar există aceste inechităţi pe care le observăm în sistemul public, adică un militar care a ieşit la pensie acum, anul ăsta, primeşte o pensie cu 10 – 15 milioane (lei vechi – n.r.) mai mare decât un militar care a ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani”, a precizat Dan Vîlceanu, după o dezbatere care a avut loc la Comisia pentru afaceri europene din Senat pe tema stadiului absorbţiei fondurilor europene şi a stadiului implementării Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citeşte şi Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor şi renegocierea PNRR: „Eu am discutat cu colegii din Casa Naţională de Pensii Publice şi am stabilit să continuăm acest proces”