PENSII 2022. Dan Vîlceanu: Avem nevoie de o lege nouă a pensiilor, pentru eliminarea inechităţilor

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, spune că România are nevoie de o nouă lege a pensiilor, care să elimine inechităţile

27 ian. 2022, 19:50
PENSII 2022. Dan Vîlceanu: Avem nevoie de o lege nouă a pensiilor, pentru eliminarea inechităţilor

Pensii 2022.  Dan Vîlceanu a declarat, joi, că avem nevoie de o nouă lege a pensiilor, pentru eliminarea inechităţilor. Ministrul a precizat că acest lucru a fost deja negociat cu reprezentanţii Comisiiei Europene prin PNRR.

Pensii 2022. Anunţul făcut de Dan Vîlceanu privind o nouă lege a pensiilor

Citeşte şi PENSII 2022. Scandalul pensiilor bubuie în Coaliţie. Cîţu refuză cererea lui Budăi de a renegocia PNRR

„Cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe reforma sistemului de pensii din România, pe modul în care eliminăm inechităţile. Pentru că asta îi deranjează cel mai tare pe români, faptul că, indiferent de sistemul de pensii de care vorbim, că vorbim de militari, de ceferişti, faptul că există un cetăţean care a ieşit la pensie acum 5 ani şi are pensia mult mai mică decât cel care a ieşit la pensie anul trecut generează o nemulţumire.

La asta se referă comisia şi autorităţile în momentul în care am negociat PNRR – eliminarea inechităţilor, o lege nouă, corectă a pensiilor şi cu pensii decente, dacă nu foarte bune. Tocmai de aceea există o preocupare şi pentru creşterea procentului pentru pilonul 2 de pensii astfel încât să putem să sperăm că şi eu şi dumneavoastră vom avea pensie într-o zi, altfel este clar că nu vom beneficia de pensii, dacă nu facem ceva. Ştim cu toţii acest lucru, nu numai noi, ci toată Europa, toată lumea, pentru că în toate ţările există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii”, a explicat Dan Vîlceanu la finalul şedinţei de guvern de joi.

Ministrul a mai spus că nu se pune problema renegocierii PNRR, pentru a fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Nu există niciun fel de discuţie privind renegocierea PNRR. O să o spun şi a zecea oară dacă e nevoie. Există acel termen 2023 când poţi face ajustări şi când poţi să ai unele discuţii. Dar nu există niciun fel de renegociere în ceea ce priveşte PNRR. Fapul că există diverse atitudini politice ale unor miniştri sunt de înţeles, sunt şi oameni politici. Vreau doar să vă spun că România până în prezent nu a avut niciodată alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic. Acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare”, a mai spus Dan Vîlceanu.

Citeşte şi Dan Vîlceanu, veste bună despre PNRR. „Vor fi bani foarte mulţi care vor intra în România”