Pensii 2022, majorare cu 2,5%, venitul mediu al pensionarilor creşte cu 250 de euro în Spania

Spania este, alături de Italia, ţara unde se află o mare comunitate de români, care ar putea beneficia astfel de majorările anunţate.

25 ian. 2022, 19:20
Pensii 2022, majorare cu 2,5%, venitul mediu al pensionarilor creşte cu 250 de euro în Spania

Pensii 2022. Spania va majora cea mai mare parte a pensiilor publice cu 2,5% în 2022, ceea ce va spori venitul mediu al pensionarilor cu aproximativ 250 de euro (281,78 dolari) pe an, a anunţat marţi ministrul pentru Securitate Socială, Jose Luis Escriva, după reuniunea cabinetului în care a fost aprobată majorarea, transmite Reuters.

PENSII 2022. Cum se face recalcularea pensiilor, Guvernul are o nouă formulă. Anunţul lui Marius Budăi
Cele mai mici pensii publice vor creşte cu 3%, în timp ce rata anuală a inflaţiei a atins 6,5% în 2021, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani. Per ansamblu, majorarea pensiilor va costa aproximativ 6,5 miliarde de euro.

De majorarea pensiilor vor beneficia aproape 11,5 milioane de spanioli.

Pensii 2022 Sistemul de pensii din România, o misiune aproape imposibilă pentru românii din diaspora
Criza de personal și diferențele de legislație blochează mii de dosare, în timp ce titularii nu primesc nici un bani și sunt obligați să aștepte pe termen nedefinit.

EXCLUSIV | Marius Budăi anunţă schimbarea formulei pentru majorarea pensiilor: „Nu vreau să dau speranţe!”
Cei patru milioane de români din străinătate trebuie să aibă nervii tari, odată ce ajung la vârsta de pensionare. Și asta pentru ca durata rezolvării unui dosar de pensie a crescut de la minimum două luni, la maximum doi ani. Cei mai afectați sunt vârstnicii din Italia și Spania, care reprezintă 80% din totalul celor care solicită pensie pentru perioadă muncită în România.

Disperați de termenele infinite pe care le primesc, mulți aleg să revină în țară ca să-și urgenteze dosarele.

Pensiile de stat în străinătate

Pensii 2022 pentru limită de vârstă

Cererea de pensionare

Dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Avertisment

Vă recomandăm să solicitați informații cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, întrucât procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe țări.

Documentele necesare

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare.

Pentru detalii, contactați casa de pensii care vă va trata cererea.

Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta.

Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat, dacă schimbați data de la care doriți să vă pensionați.

Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica.

Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat.

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Cuantumul la nivel european

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata„).

Cuantumul la nivel național

Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă„.

Rezultat

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.


loading...
Partenerii noștri