PENSII 2022. Marius Budăi, anunţul aşteptat de toţi pensionarii. Când ar putea veni pensiile majorate cu 40%

Ministrul Muncii spune că premierul Ciucă a agreat renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii convenit cu Comisia Europeană.

27 ian. 2022, 14:30
PENSII 2022. Marius Budăi, anunţul aşteptat de toţi pensionarii. Când ar putea veni pensiile majorate cu 40%

PENSII 2022. Marius Budăi consideră că România este într-un non sens, în momentul de față, pentru că țara noastră a agreat cu Uniunea Europeană reducerea sărăciei, dar plafonează cheltuielile sociale la doar 9,4% din PIB.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%.

PENSII 2022. Marius Budăi cere mai mulţi bani din PIB pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile speciale
PENSII 2022. Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările tebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de conetxt care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un nons sens. Vorbim de reduerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag  9,4% creștere maximă. Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi.

PENSII 2022. S-a decis IMPOZITAREA pensiilor, cu cât scad veniturile pensionarilor

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, joi, că nu este de acord cu renegocierea PNRR, aşa cum intenţionează cei de la PSD, el precizând că şi atunci când s-a format coaliţia s-a stabilit că nu se va reveni asupra acestui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cîţu a explicat că o renegociere a PNRR înseamnă să aruncăm la coş 30 de miliarde de euro. ”Nu voi permite niciodată aşa ceva”, a spus liderul PNL.

Cîţu a menţionat că PNL e interesat de reforma pensiilor, toate pensiile să fie trecute pe sistemul de contributivitate şi să fie sustenabile, să nu avem probleme în 2030 de plata pensiilor. ”Ne interesează reforma salarizării, toate veniturile din sistemul bugetar să fie legate de performanţă”, a mai arătat Cîţu, precizând că PNL mai doreşte şi reforma administraţiei publice. ”Avem majoritate, putem să facem aceste lucruri, care să împingă România în viitor”, a mai afirmat Cîţu, amintind şi proiectul România Educată.

El a arătat că deşi aceste proiecte sunt nepopulare pe termen scurt, PNL niciodată nu a dat înapoi şi nu a fugit.

 


loading...
Partenerii noștri