PENSII 2022. Marius Budăi cere mai mulţi bani din PIB pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Ministrul Muncii, despre problema pensiilor speciale: Aştept cu nerăbdare propunerile miniştrilor de resort. Nu fac eu propuneri şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică, ar însemna să mă ocup de tot Guvernul

25 ian. 2022, 23:34
PENSII 2022. Marius Budăi cere mai mulţi bani din PIB pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

PENSII 2022. Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că problema pensiilor speciale se poate rezolva doar prin colaborarea, la nivelul Guvernului, a miniştrilor care deţin portofolii în domenii în care există beneficiari de pensii de serviciu, el arătând că aşteaptă „cu nerăbdare” propuneri de la colegii săi din Guvern care se ocupă de Justiţie, Apărare, Afaceri Interne sau Externe cu privire la acest subiect.

PENSII 2022. Cum se face recalcularea pensiilor, Guvernul are o nouă formulă. Anunţul lui Marius Budăi
Marius Budăi a afirmat că ministrul Justiţiei, cel al Apărării, cel al Afacerilor Interne, cel al Afacerilor Externe fac parte dintr-un comitet interministerial care discută problema pensiilor speciale.

„În primul rând, trebuie să conştientizăm că este un subiect care a fost extrem de utilizat din punct de vedere politic. Şi iresponsabil, spun eu. Soluţia este o reformă a întregului sistem public de pensii şi, când o vom avea, o punem pe masă şi o vom comunica”, a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Digi 24.

Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. A fost adoptat documentul care îngheaţă salariile şi pensiile 
El a precizat că aşteaptă propunerile colegilor săi din Guvern care au în subordine categorii care beneficiază de pensiile speciale.   „Aştept cu nerăbdare propunerile miniştrilor de resort. Nu fac eu propuneri şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică, ar însemna să mă ocup de tot Guvernul. Eu mă ocup de Ministerul Muncii şi voi face propuneri şi avem o lege care are propuneri”, a adăugat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a menţionat că şi în domeniile apărării şi ordinii publice „sunt pensii mici”.

PENSII 2022. Budăi afirmă că este nevoie de renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii

Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, afirmă că menţinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, aşa cum România a negociat în PNRR, i-ar menţine „săraci” pe pensionarii români. În acest context, Budăi anunţă că PSD susţine renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să îl aloce bugetului de pensii.

„Noi, când ne gândim la ce se întâmplă pe viitor, ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetăţenilor români, sau cel puţin aşa trebuie să facă un guvern responsabil. Cum, dacă tu îţi asumi pentru 70 de ani de acum încolo – scrie în PNRR, şi nu am scris eu – acest procent de 9,4? Cu siguranţă trebuie să creştem PIB-ul, dar, atenţie, noi avem de rezolvat inechităţi”, a afirmat Marius Budăi, marţi seară, la Digi 24. 

Întrebat care este soluţia pentru ca pensiile în România să crească, ministrul Muncii a răspuns: „În primul şi în primul rând o renegociere cu Comisia Europeană” pe care Guvernul României ar trebui să o realizeze. În acest context, Budăi a spus că autorităţile române se vor „duce cu argumente” la oficialii Comisiei Europene pentru creşterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii.

„Alianţa politică, coaliţia politică care susţine Guvernul României (ar trebui să facă renegocierea cu Comisia Europeană – n.r.). Noi, PSD, am luat decizia în interiorul partidului să susţinem renegociere, am dus decizia în coaliţie, suntem tot mai hotărâţi – şi în coaliţie nu avem decizie finală – dar suntem tot mai hotărâţi să discutăm. Am discutat în Guvern cu premierul şi premierul a agreat renegocierea”, a adăugat Budăi.

Întrebat care ar fi procentul din PIB care ar trebui alocat bugetului de pensii, în condiţiile în care media europeană este de 13% din PIB, ministrul a explicat că în urma unor simulări anterioare făcute de guvernul PSD se ajunsese la procentul din PIB de 11,7 pentru sistemul public de pensii, fără pensiile de serviciu.

„Acum facem simulări şi sigur că rediscutăm. Nu cred că va fi peste 11,7 (la sută din PIB). (…) De ce cineva să ne plafoneze pe noi la un procent pe care nu l-a justificat niciodată? Nu este Budăi sau PSD cel care şi-a pus în cap să se ia de procentul 9,4. Nu înţelegem de unde s-a ajuns la acest procent. Dumneavoastră ştiţi că Ministerul Muncii n-a înaintat către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene o adresă, o singur adresă măcar în care să fie trecut vreun procent? Nu 9,4”, a adăugat ministrul Muncii.