Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul

Ministerul Muncii a început simulările pentru majorarea pensiilor, mai multe formule fiind luate în calcul pentru acest an.

08 iun. 2022, 23:28
Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul
Majorare pensii 2022. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari: "Nu vreau să aduc aşteptări pe care să nu le putem îndeplini"

Pensii 2022. Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Marius Budăi au anunţat sub diverse forme că pensiile ar putea fi majorate încă o datăîn acest an, în afara adaptării la inflaţie prevăzute legal pentru ianuarie 2023.

Ministerul Muncii a început simulările pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor, au declarat pentru Profit.ro surse din Ministerul Muncii. În cazul în care Guvernul decide o creştere a pensiilor, aceasta ar putea avea loc în toamnă, după rectificarea bugetară, posibil în septembrie.

„Noi avem mai multe scenarii. Ne preocupa continuu sa incercam, in actualele conditii, să îmbunătățim viața românilor. Implementam acum pachetele astea care vin în sprijinul românilor. Studiem și aceasta problema să facem încă o a doua majorare a pensiilor anul asta. M-am interesat prin Europa cat am putut și cat ministri ai muncii au fost aici la OCDE si o să discut și săptămâna viitoare. Nu am auzit în nicio țară UE să existe un procent. Eu cred că nu trebuie să fim incorsetati în procent. Altele sunt elementele care ar trebui să fie trecute acolo. Tinem la sustenabilitate dar nu trebuie să gândim doar contabil. Bunicii și părinții nu sunt cifre. Va spun clar, nu renunț la acest demers, o să îl duc la capăt. Nu ar trebui să avem procent trecut în lege”, a declarat Marisu Budăi, în exclusivitate la România TV.

Pensii 2022. Ministerul Muncii a făcut calculele, cu cât cresc toate pensiile în acest an
Reamintim că pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, la începutul acestui an, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. Dar creșterea prețurilor la energie, gaze, combustibili, utilități, inflaţie şi alimente, anulează total acea mărire  de la început de an.

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice pe luna mai, numărul beneficiarilor de pensii mai mari de 3.000 de lei se apropie de 500.000 de persoane, în timp ce numărul vârstnicilor cu venituri foarte mici, de până la 1.000 de lei este de peste 1,3 milioane de persoane.

Pensii 2022. Iohannis şi Ciolacu, pe aceeaşi linie privind majorarea pensiilor

Președintele s-a arătat indignat de faptul că doar pensionarii trebuie să plătească prețul crizei. Klaus Iohannis: „În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie să crească și pensiile. E imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari.

700 de lei ajutor financiar de la stat. Cine sunt românii care îi vor primi și când
Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care e în deplinătatea forțelor – dacă nu-i ajung banii, își caută alt job, poate mai lucrează peste program și așa mai departe. Pensionarii stau în ceea ce primesc – pensia lor și mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat situației. E clar că Guvernul trebuie să vină – și va veni – cu un plan serios care abordează frontal această chestiune”.

Ce spune Marcel Ciolacu despre mărirea pensiilor
Marcel Ciolacu a declarat că este normal să se mărească pensiile în perioada următoare deoarece nu este normal ca pensionarii să ducă în spinare toată această perioadă complicată. El a precizat că va face anunţul privind o majorare a pensiilor după ce vor lua această decizie în coaliţie.

„Ca să ieşim din această logică, România nu este singulară în ceea ce se întâmplă acum în lume, şi mai ales în UE. Am văzut şi în Germania, s-au mărit pensiile, nu a fost atât de mare discuţia. Este normal să se mărească pensiile pentru că nu putem lăsa pe cei cu veniturile mici şi pe pensionari, şi nu este o pomană, este un drept al dânşilor, să ducă în spinare toată această perioadă complicată”, a mai subliniat Marcel Ciolacu.