Pensii 2022. Schimbare majoră la pensie pentru milioane de români. Scade stagiul de cotizare, legea pensiilor se modifică total

Persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani vor primi o pensie egală cu 40% procente din salariul minim brut pe țară, conform noul proiect de lege.

06 iun. 2022, 22:40
Pensii 2022. Schimbare majoră la pensie pentru milioane de români. Scade stagiul de cotizare, legea pensiilor se modifică total

Pensii 2022.Schimbare majoră la pensie pentru milioane de români anunțată recent. Legea pensiilor se modifică total, conform unui proiect care ar trebui transformat în lege până în acest an. Astfel, stagiul de cotizare scade de la 15 la 10 ani, iar persoanele care au plătit taxe la stat timp de 10 ani vor putea ieși la pensie.

Pensii 2022. Dezastru pentru 5 milioane de pensionari, ce se întâmplă cu majorările promise în acest an

O serie de modificări urmează să fie făcute după ce legea va ajunge în Parlament. Printre acestea În plus, românii încă vor mai putea să-și cumpere vechimea în muncă.

Pensii 2022. Cea mai importantă modificare se referă la vechimea în muncă și plata pensiilor pentru cei care au lucrat 10 ani și au cotizat la stat. Astfel că persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani vor primi o pensie egală cu 40% procente din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, iar cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45 de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. În prezent, asta ar însemna 1020 de lei din 2550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1147 de lei, astfel, că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adaugă un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

EXCLUSIV | Ministrul Muncii, anunţul momentului despre creşterea pensiilor. „Ar trebui să fim inconştienţi să nu punem în discuţie o asemenea măsură”
”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a explicat Marius Budăi.

Pensii 2022. Românii încă își pot cumpăra vechime
Un alt punct important este acela ca până în august 2023, românii care au nevoie de vechime în muncă mai pot cumpăra vechimea, apoi legislația nu mai permite acest lucru. Prin urmare, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă.

În acest moment legislația pentru ieșire la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament in momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

”Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu banca mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, banca mondială și Comisia Europeană și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent.

Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român.

Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze” a explicat Marius Budăi la Antena 3.
Ministrul a anunțat că procesul de recalculare este deja în derulare.

Pensii 2022. Pensionarii cu venituri mici primesc de la 1 iunie vouchere sociale de 250 de lei, iar de la 1 iulie, o singură dată, 700 de lei în plus în plicul adus de poştaş sau pe cardul bancar de pensii. Liderii Coaliţiei dau din colţ în colţ atunci când vien vorba de o majorare permanentă a pensiilor, deşi PSD a promis în urmă cu doi ani 40% în plus pentru pensionari.

EXCLUSIV. Marius Budăi, veşti bune pentru 3,3 milioane de români. Banii vin cu pensia din luna iulie

Liderul PSD Marcel Ciolacu a fost singurul care a vorbit d eo majorare, care se va aplica din ianuarie 2023. Este vorba însă de o indexare cu rata inflaţiei care este deja prevăzută de lege şi trebuie făcută obligatoriu de oricine ar fi la guvernare, nu de o majorare propriu-zisă.

Marcel Ciolacu anunță creșteri de pensii de la 1 ianuarie 2023

Marcel Ciolacu anunță că pensiile se vor mări ”conform legii” și în 2023, mai exact, pe 1 ianuarie a viitorului an. Liderul PSD a vorbit, miercuri, 1 iunie, și despre ce șanse sunt ca pensiile să mai crească până la finalul lui 2022, dar și despre o posibilă remaniere a miniștrilor.

”Nu Ciolacu creşte pensiile, nu este o pomană pentru acei oameni, este o lege pe care o respectăm, exact cum am respectat şi Legea 153 (Legea salarizării unitare 153/2017, actul normativ în baza căruia a fost introdusă o majorare a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice – n.r.)”, a spus Marcel Ciolacu, jurnaliștilor, miercuri, în Parlament.

Întrebat dacă urmează o altă majorare de pensii în următoarele luni, președintele PSD a răspuns că nu a discutat cu colegii de guvernare, până în prezent, despre acest subiect. ”Nu am avut această discuţie în coaliţie”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Pensii 2022. De altfel, ministrul Muncii şi-a corectat şeful de partid. „Domnul preşedinte a făcut o declaraţie în conformitate cu legea care a spus că dacă prevede o creştere anume de la 1 ianuarie sau o creştere pe anual cu rata inflației şi 50% din creșterea salariului brut se va respecta. Asta nu exclude o creştere anul acesta şi nu exclude o analiză a actualului guvern pe tot ce înseamă măsuri şi pachete sociale pe anul acesta.

(…)Suntem extrem atenți la evoluția cifrelor şi vom lua măsurile necesare pentru a proteja puterea de cumpărare a categoriilor vulnerabile unde se încadrează şi pensionarii”, a spus Marius Budăi

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Ministrul Muncii, anunţul care îi vizează pe milioane de pensionari

Tot de 1 iunie, Marcel Ciolacu a făcut referire și la o eventuală remaniere a miniștrilor din Cabinetul Ciucă. Concret, vor fi excluși din funcții aceia care nu vor reuși să gestioneze cheltuielile instituției pe care o conduc, în așa fel încât să înregistreze o economie de 10%.

Pensii 2022. Banii intră pe card sau îi aduce poştaşul de luna viitoare. Cine sunt pensionarii tăiaţi de pe lista majorărilor

Pensii 2022. Ministrul Muncii anunţă că a început emiterea voucherelor electronice prevăzute în Programul Sprijin pentru România / Valoarea fiecăruia este de 250 de lei, sumă ce poate fi folosită pentru achiziţionarea de alimente

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, joi, că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie, iar acesta va fi acordat persoanelor cu pensii până la 2.000 de lei, după ce iniţial plafonul fusese stabilit la o pensie de 1.600 de lei.

Marius Budăi a fost întrebat, joi, cum a fost stabilit plafonul la pensii de 2.000 de lei pentru cei care vor primi sprijinul de 700 de lei în luna iulie deoarece la începutul anului acesta era de 1.500 de lei.

“La începutul anului am avut un plafon de 1.600 pentru primul pachet social care a reprezentat atunci pensia medie în România. Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se pe unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, să implementăm al doilea pachet social cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an şi am considerat atunci o categorie vulnerabilă pensia care se încadrează în jurul pensiei medii. Acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Şi dintr-o analiză a noastră 3,2 milioane de pensionari, 3,2 milioane de seniori ai României vor beneficia de această nouă măsură”, a afirmat Budăi

El a precizat că acest ajutor va fi primit odată cu pensia, iar livrarea sa va începe din data de 1 iulie.