Pensii 2022. Schimbare majoră pentru 5 milioane de pensionari, ce se întâmplă cu taloanele

Pensionarii români care vor să primească talonul mov de pensie în format electronic, trebuie să parcurgă anumiți pași înainte, pentru a putea folosi o aplicație care este deja disponibilă.

04 apr. 2022, 23:06
Pensii 2022. Schimbare majoră pentru 5 milioane de pensionari, ce se întâmplă cu taloanele

Pensii 2022. Talonul de pensie se schimbă. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a anunţat recent cum vor putea beneficia pensionarii din România de talonul de pensie electronic, dar și de alte servicii digitalizate. Acesta a precizat că talonul de pensie va fi trimis electronic doar la cererea pensionarilor.

Pensionarii care doresc să primească talonul mov de pensie în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), trebuie să parcurgă anumiți pași pentru a putea folosi aplicația ce e disponibilă începând de luni. În primul rând, cei ce vor să primească talonul mov prin mijloace electronice trebuie să aibă cont în site-ul CNPP și să depună o cerere în acest sens.

Procedura de obținere nu este însă atât de ușoară, platforma dă erori, și pensionarii sunt nevoiți să facă cel puțin un drum la Casa de Pensii. Președintele Casei de Pensii susține că nu a avut timpul necesar să implenteze un sistem mai prietenos însă, își pune speranțele în banii primiți prin fondurile europene.

Iată ce trebuie să faceți pentru  obține talonul de pensie electronic:

Pasul 1: Pentru început, orice pensionar trebuie să aibă o adresă de mail validă. Ulterior, trebuie să acceseze site-ul Casei Naționale de Pensii pentru a-și deschide un cont online. Aici completează un formular, iar site-ul îi generează o cerere.

Talonul de pensie se schimbă. Ce trebuie să ştie toţi cei 5 milioane de pensionari
Cererea va putea fi adăugată în portal numai prin contul personal, iar pașii ce trebuie urmați sunt:

  1. se accesează contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, prin introducerea e-mail-ului și a parolei;
  2. se accesează secțiunea „Completare formulare” – „Depuneri cereri si documente” – „Pensii” – „Document de informare”;
  3. se selectează „Transmiterea documentului de informare online” și se completează câmpurile obligatorii din fereastra „Depunere documente”;
  4. documentul ”Cerere pentru transmiterea documentului de informare online” trebuie încărcat la acest pas. Documentul poate fi descărcat prin click pe Descarcă aici din fereastra Fișiere de încărcat. După descărcare, cererea tip se completează, se semnează olograf/electronic, după caz și se încarcă prin click pe butonul Alege fișier;
  5. se completează codul CAPTCHA din chenarul verde, apoi click pe butonul Salvează și trimite (codul CAPTCHA reprezintă un cuvând sau o expresie ce trebuie completată de utilizatori într-un câmp dedicat).

Important de știut este că anumite informații legate de datele de identificare sunt preluate în mod automat, dar există și posibiltatea ca acestea să fie modificate de solicitant.

De asemenea, numerele dosarului de pensie și de alte drepturi/indemnizații se preiau în mod automat din sistem.

Ulterior, utilizatorilor li se va afișa mesajul Cererea a fost transmisă cu succes către CNPP. Mesajul indică faptul că cererea a ajuns, în vederea prelucrării, la casa teritorială de pensii care a fost selectată de pensionar la momentul completării cererii.

În final, cei care au parcurs pașii enumerați mai sus vor primi în primă fază un e-mail de informare cu numărul de înregistrare alocat din portalul CNPP, de la adresa [email protected]. Apoi, beneficiarii vor primi un alt e-mail de înregistrare a cererii în cadrul sistemului CNPP, iar acesta va conține și numărul alocat de Registratura casei teritoriale de pensii unde s-a depus cererea.

Beneficiarii pot vizualiza detaliile legate de cererea depusă în secțiunea Cererile mele, iar în urma aprobării cererii în cadrul sistemului CNPP, aceștia vor primi un e-mail final de confirmare.

Pensii 2022.  Președintele Casei Naționale de Pensii susține că a fost nevoit să implementeze rapid noul sistem. Din păcate, oficialul nu a luat în calcul că pensionarii nu au aproape deloc cunoștințe digitale.

Pensii 2022. Schimbare majoră pentru pensionari. Ce se întâmplă cu talonul mov și românii care primesc pensia pe card!
„Dacă are semnătură digitală, nu trebuie să vină până aici. Noi a trebuit să punem în aplicare această prevedere legală, dar noi avem în PNRR bani pentru digitalizare și încercăm să găsim poate o formă mult mai prietenoasă privind accesarea acestor informații pentru titulari. Deocamdată, aceasta este soluția pe care am găsit-o”, a mărturisit Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Aproximativ 3.000 de pensionari au cerut să primească talonul electronic. În România, sunt peste 5 milioane de pensionari și doar jumătate dintre ei primesc banii pe card.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, decizională în cazul acestui proiect, la data de 13 octombrie.

Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis:

Casa Naţională de Pensii Publice transmite, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul on-line deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la sumele plătite beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau în cont de card.

Documentul de informare se transmite în format electronic începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.

Talonul în format electronic produce efecte juridice identice cu documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă prin serviciul de corespondenţă standard.

De asemenea, acesta este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic.

Talonul în format electronic conţine toate elementele de identificare unică de pe documentul fizic omolog.