Pensii 2022. Se măresc pensii din toamnă, veste bună pentru 5 milioane de români

Coaliţia pregăteşte impozitarea pensiilor speciale, dar se fac studii şi pentru majorarea pensiilor poate chiar de la 1 septembrie.

05 iul. 2022, 16:15
Pensii 2022. Se măresc pensii din toamnă, veste bună pentru 5 milioane de români

Pensii 2022. Pensiile ar putea crește de la 1 septembrie. Coaliția va face o analiză în acest sens. Nu există un procent vehiculat deocamdată, dar se ia în calcul creșterea pensiilor.

Guvernanții doscută și despre impozitarea pensiilor speciale. PSD a cerut supraimpozitarea acestora, însă premierul Nicolae Ciucă a cerut o formulă „aplicabilă și legală”, ținând cont de deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

Surse liberale susțin că premierul nu s-a opus supraimpozitării pensiilor speciale: „Este o temă falsă, PNL nu s-a opus niciodată în coaliție supraimpozitării pensiilor speciale. Premierul a cerut Ministerului Finanțelor să vină cu o varianta clară și legală”. Aceleași surse susțin că eliminarea pensiilor speciale este un obiectiv în PNRR care trebuie îndeplinit.

O eventuală supraimpozitare a pensiilor speciale nu va cuprinde însă și pensiile militare, mai spun sursele citate. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, despre renegocierea PNRR pe pensii, că în această vară de foc, în lunile iulie şi august, pregătesc strategia de negociere. În toamnă intenţionăm să deschidem renegocierea, depinde de mandatul pe care îl primim de la coaliţie, a mai spus ministrul.

”Facem demersurile necesare pentru ca regulamentul Comisiei Europene, care este în procedură de aprobare, să poată să fie modificat pentru ca noi să putem prelua ce este prioritar în peroada de criză, la finanţare. Menţionez, discutăm despre independenţa energetică, criza privind securitatea alimentară şi competititiatea economică, susţinerea mediului de afaceri. Sunt priorităţi la care România trebuie să adere. Dacă vom primi acest mandat de la guvern şi coaliţie, ne vom conforma. În toamnă intenţionăm să deschidem renegocierea, asta depinde de mandatul pe care îl vom primi de la coaliţie”, a spus Boloş.

Pensii 2022. Un nou document trebuie depus obligatoriu la dosarul de pensionare. Greşeala îţi întârzie poştaşul şi cu doi ani!

El a arătat că acest pachet de măsuri pe care îl gândesc pentru renegociere va cuprinde şi componenta de securitate alimentară, dacă vor fi mandataţi în acest fel.

”Însă negocierea nu se va putea face, cu siguranţă pe părţi, ci va fi nevoie să avem o negociere pe întreg pachetul de măsuri şi aşa să putem ajusta PNRR cu nevoile din criză”, a mai spus Marcel Boloş.

Pensii 2022. Fostul ministru liberal Dan Vîlceanu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că să tai pensiile speciale este imposibil din punct de vedere constituţional. El a precizat că impozitarea lor se poate face, însă cu riscul de a afecta şi 5 sau 7% din pensionarii cu pensii mari, dar care sunt pe contributivitate.

Marcel Boloş, despre şansele de renegociere a PNRR pentru pensii şi irigaţii. „În această vară de foc, ne pregătim strategia de negociere”
Dan Vîlceanu a spus despre pensiile speciale că ”impactul nu e atât de mare, dar deranjul în societate este foarte mare”. ”Trebuie găsită o variantă constituţională, altfel, vom continua sportul acesta cu atac la CCR şi revenire la nesfârşit”, a spus Vîlceanu, precizând că acest oucru se poate face printr-o dezbatere corectă, seriosă, şi încercând să nu fie tratat populist acest subiect.