Pensii 2023. Cadou de la Guvern! Poştaşul aduce, în august, 250 de lei în plus seniorilor cu pensii mici

Românii care primesc bani pe cardurile sociale vor încasa cea de-a patra tranșă până la jumătatea lunii august. În această lună, datorită minivacanţei de Adormirea Maicii Domnului, şi pensiile, fie că intră pe card, fie că sunt aduse de poştaş, ajung mai repede la beneficiari.

07 aug. 2023, 11:00
Pensii 2023. Cadou de la Guvern! Poştaşul aduce, în august, 250 de lei în plus seniorilor cu pensii mici

Pensii 2023. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a stabilit ca în anul 2023 să se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni. Banii sunt acordați prin programul „Sprijin pentru România” în șase tranșe egale, a câte 250 de lei fiecare. Cele peste 2,4 milioane de români care beneficiază de aceste carduri vor să știe când intră următoarea tranșă de bani pe voucherele sociale.

Cardurile pentru alimente au fost încărcate cu trei tranșe până acum, ceea ce înseamnă că românii care beneficiază de voucherele sociale 2023 mai au de încasat 750 de lei în alte trei tranșe, până la sfârșitul anului.

Facturile la energie o să bubuie în bugetul românilor. Se taie voucherele şi se anunţă eliminarea plafoanelor
Pensii 2023. Românii care primesc bani pe cardurile sociale vor încasa cea de-a patra tranșă până la jumătatea lunii august.

Până în prezent, cardurile pentru alimente au fost încărcate cu trei tranșe, ceea ce înseamnă că românii care beneficiază de voucherele sociale 2023 mai au de încasat 750 de lei în alte trei tranșe, până la sfârșitul anului.

Prin OUG 63/2022 s-a stabilit că de aceste ajutoare pot beneficia:

  • pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
  • persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost.

Calculele se fac doar pe sumele nete obținute de fiecare membru în parte, pe care le poate avea o persoană: pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse.

Care județe sunt în topul beneficiarilor
Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt din următoarele regiuni: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Separat de cei 2.372.974 de români care deja beneficiază de aceste carduri, au fost incluse pe listele de beneficiari eligibili actualizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale alte 46.130 persoane, pentru care urmează să se emită și distribuie cardul în cursul lunii viitoare.

Pensii august 2023. Românii primesc pensiile mai devreme, anunţ oficial de la ministrul Muncii despre banii seniorilor

Pensii august 2023. Seniorii au primit vești bune în această lună. Pensiile ajung mai devreme.  Data la care ajunge pensia la seniori diferă în funcție de modul în care vor aceștia să o primească: pe card sau prin poștaș. De asemenea, data mai este schimbată și din cauza sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe data de 15 august. Ministrul Muncii, anunţ despre pensiile din luna august, este vorba de o modificare din cauza minivacanţei.

„Având în vedere zilele libere din perioada 12 -15 august acordate pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, am decis ca plata pensiilor și a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități să fie devansată în această lună.

Astfel, achitarea acestor drepturi se va face în avans după cum urmează:

Pensiile prin mandat poștal vor fi plătite între 1 – 11 august, iar alimentarea conturilor bancare pentru cei care primesc pensiile pe card se va face în zilele de 9 și 10 august.

Drepturile persoanelor cu dizabilități vor fi plătite în 11 august, cu 4 zile mai repede față de termenul stabilit.

Alte beneficii, precum alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului, se plătesc în perioada 8-10 august”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.

Pensii august 2023. Minivacanţă prelungită de Adormirea Maicii Domnului

Cei care au optat ca sa primesc pensia în cont, vor primii banii până pe data de 13 august, având în vedere zilele libere de care se bucur românii cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Zilele de 14 și 15 august sunt libere pentru români. Guvernul a decis să facă punte pentru această sărbătoare, mai ales că ziua de 15 august este zi liberă legală indiferent dacă românii lucrează la stat sau la privat.

„Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive
Totuși, acest act normativ nu se aplică la locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau activității magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești.

„Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente. Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în comunicat Ministerului Muncii.

De asemenea, și cei angajați în sistemul de învățământ vor primi salariile pe data de 11 august, având în vedere Ordinului 86 din 2005 al Ministrului Finanțelor. . Acest ordin reglementează datele în care se primesc veniturile românilor ce lucrează la stat.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în documentul oficial.

La finalul lunii iulie, discuţie la Bruxelles despre reforma sistemului de pensii 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a avut joi o primă întâlnire de lucru în format videocall cu Celine Gauer, director general al SG Recover din cadrul Comisiei Europene, şi cu echipa tehnică din cadrul DG ECFIN şi SG Recover, discuţiile axându-se pe continuarea reformelor din PNRR şi a celor care vizează sistemul de pensii publice şi salarizarea în sectorul bugetar, conform Agerpres.

Veste bună, se majorează pensiile românilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Ne dorim o creștere care să se simtă”

„În cadrul întâlnirii a fost asumat angajamentul de continuare a reformelor în acord cu prevederile PNRR şi a fost prezentat stadiul actual al celor mai importante două reforme de la acest moment care intră în portofoliul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv reforma sistemului de pensii publice şi reforma salarizării în sectorul bugetar. În ceea ce priveşte reforma sistemului de pensii publice, a fost agreată traiectoria de lucru pe termen scurt şi mediu, respectiv planificarea următoarelor întâlniri tehnice bilaterale între MMSS şi Comisia Europeană pentru a agrea cea mai bună variantă a reformei, astfel încât să ne putem apleca asupra pensiilor mici din România, crescându-le gradul de adecvare, dar fără a pierde din vedere necesitatea asigurării sustenabilităţii financiare”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.