PENSII 2023. Ce pensii se impozitează cu 20%, noua lege a pensiilor a apărut în Monitorul Oficial

Noua lege a pensiilor speciale, publicată în Monitorul Oficial. Principalele prevederi: impozitare progresivă pentru unele pensii, pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate.

20 oct. 2023, 16:35
PENSII 2023. Ce pensii se impozitează cu 20%, noua lege a pensiilor a apărut în Monitorul Oficial
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

PENSII 2023. Noua lege a pensiilor speciale, care aduce mai multe modificări, precum praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis joi, 19 octombrie. Legea a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor luni, 16 octombrie, cu 174 voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abţineri şi doi parlamentari care nu au votat. Legea a fost pusă în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cu observaţiile Comisiei Europene.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menţinerii pensiilor speciale şi că majoritatea şi-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum.

PENSII 2023. Riscam să pierdem aproape 3 miliarde de euro

În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Marcel Ciolacu, anunț crucial pentru români. Ce se întâmplă cu pensiile, sănătatea și educația locuitorilor țării
PENSII 2023. Legea prevede că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani. Anterior, formularea era „vârsta standard”.

Ei vor putea primi o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 luni de activitate înainte de data pensionării. Anterior, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.

Pensii 2023. Veste bună pe 8 milioane de români, au cu 18% mai mult în conturi
De asemenea, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Anterior, se prevedea că cuantumul pensiei nete nu poate „depăși media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse”.