Pensii 2023. Lovitură grea pentru poliţiști şi militari! Legea pensiilor militare se schimbă, creşte vârsta de pensionare

Lovitură grea pentru polițiști și militari. Legea pensiilor militare se schimbă. Vârsta de pensionare va creste treptat pana la 65 de ani în cazul angajatilor din MAI si MApN. În plus, se schimbă baza de calcul, iar vechimea minimă necesara pentru pensionare este de 25 de ani. Curtea Constitutionala a dat undă verde acestor modificări adoptate deja de Parlament.
Filip Stan
07 aug. 2023, 20:42
Pensii 2023. Lovitură grea pentru poliţiști şi militari! Legea pensiilor militare se schimbă, creşte vârsta de pensionare

Pensii 2023. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu sunt constituționale. CCR a avut obiecții doar la articolele I-IV, XIII alin.(5) și (6), XV și anexele 1-3 ale legii.

Totodată, Curtea Constituțională „a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate”.

CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

În forma finală apobată de Parlament, modificările la Legea 223/2015 se găsesc la articolul XI și sunt detaliate în anexele 13 și 14

Pensii 2023. Crește vârsta de pensionare pentru polițiști și militari
Până în 2030, vârsta standard de pensionare pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale este de 60 de ani. Vechimea minimă pentru pensionare este de 25 de ani.

Conform Anexei 13, vârsta standard de pensionare pentru militari și polițiști va crește astfel:
2031 – 61 de ani
2032 – 62 de ani
2033 – 63 de ani
2034-64 de ani
2035 – 65 de ani

Până în 2035 inclusiv, vechimea minimă pentru pensionare pe limită de vărstă va rămâne neschimbată, respectiv de 25 de ani.

O altă anexă stabilește evoluția numărului de luni care constituie baza de calcul utilizată la stabilirea pensiei de serviciu pentru personalul cu statut de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

EXCLUSIV Pensii 2023. Anunţ pentru toţi pensionarii, ce majorare îi aşteaptă de la 1 ianuarie 2024. Este mai mică decât anunţurile iniţiale!

Conform acesteia, în perioada iulie 2023 – iunie 2024, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele 12 luni consecutive de activitate, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pensii 2023. După iunie 2024, numărul de luni folosite în baza de calcul a pensiilor militare începe să crească, astfel:

  • iulie 2024 – decembrie 2024: 13 luni
    ianuarie 2025- iunie 2025: 14 luni
    iulie 2025 – decembrie 2025: 15 luni
    ianuarie 2026 – iunie 2026: 16 luni
    iulie 2026 – decembrie 2026: 17 luni
    ianuarie 2027- iunie 2027: 18 luni
    iulie 2027- decembrie 2027: 19 luni
    ianuarie 2028 – iunie 2028: 20 de luni
    iulie 2028 – decembrie 2028: 21 de luni
    ianuarie 2029: 22 de luni
    februarie 2029: 23 de luni
    martie 2029: 24 de luni
    aprilie 2029: 25 de luni
    mai 2029: 26 de uni
    iunie 2029: 27 de luni
    iulie 2029: 28 de luni
    august 2029: 29 de luni
    septembrie 2029: 30 de luni
    octombrie 2029; 31 de luni
    noiembrie 2029: 32 de luni
    necembrie 2029: 33 de luni

Pensii 2023. Evoluția numărului de luni, din anexa legii, este prezentată până în ianuarie 2043, când se ajunge la 300 de luni. Pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi, în lege s-a introdus și votat următoarea prevedere:

„(5) Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028”.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Afacerilor Interne lansează acuzații dure la adresa judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR).

După ce CCR s-a pronunțat în privința noii legi a pensiilor de serviciu, apărând pensiile magistraților, polițiștii pun Curtea Constituțională a României la zid.

Potrivit SNPPC, CCR a stabilit că doar „magistratii merită drepturi, la pensie, ca efect compensatoriu al interdicțiilor și incompatibilităților avute în timpul activității, în timp ce polițiștii si militarii sunt buni de sacrificat, și pe timp de pace, și pe timp de război!”.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa