CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

Curtea Constituțională a României (CCR) explică de ce a respins proiectul prin care pensiile speciale urmau să fie reformate, deși în elaborarea lui autoritățile din România spun că s-au consultat cu Banca Mondială.

07 aug. 2023, 19:32
CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

Judecătorii atenționează că factorii implicați nu au fost consultați în detaliu și că unele modificări, cum sunt cele propuse pentru recalcularea actualelor pensii în plată nu sunt legale. Cei de la CCR spun că o pensie deja aflată în plată nu poate fi redusă ca și cuantum.

„Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat (pensie aflată în plată) afectează integritatea și substanța acestuia și pune sub semnul îndoielii încrederea cetățeanului în stat și în activitatea de legiferare. Evenimente viitoare și incerte nu pot influența negativ dreptul care a fost dobândit și a intrat în sfera patrimonială a persoanei.

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale. ”Când vom avea motivarea CCR, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară”
Ca atare, odată cu decizia de pensionare, persoana dobândește calitatea de pensionar, și, în același timp, o pensie atașată acestei calități, care se obține cu îndeplinirea anumitor condiții stabilite de lege, condiții care au condus la calculul pensiei de serviciu după o anumită metodologie și o anumită formulă, cu respectarea legii în vigoare la respectivul moment. Cu alte cuvinte, modalitatea de calcul al pensiei respective rămâne guvernată de legea sub imperiul căreia a fost obținută.

Nu se poate accepta ca, ulterior acestui moment,legiuitorul să stabilească o nouă modalitate de calcul care să conducă la recalcularea negativă a pensiei, însă, din punctul de vedere al securității juridice, ori de câte ori legiuitorul apreciază ca fiind necesar, o îmbunătățire a modului de calcul care să conducă la o creștere a pensiei aflate în plată esteîn concordanță cu principiul neretroactivității legii, pentru că neretroactivitatea este o garanție pentru cetățean, o protecție constituțională acordată în beneficiul său.

Securitatea juridică cere și impune o protecție ascendentă, de sporire a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Orice încercare de reconsiderare a elementelor aplicabile la acel moment pentru pensiile aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta garanției de neretroactivitate a legii”, se arată în motivare, potrivit Stiripesurse.

Citeşte şi: Justiția din România, amenințată de o mare criză. Tinerii evită profesia de magistrat. Profesorul Valeriu Stoica: „Acest lucru e foarte periculos pentru independența justiției” / EXCLUSIV

Premierul Marcel Colacu anunţă, joi, că săptămâna viitoare se va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.

„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor”, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, „este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR”.

„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a mai transmis premierul. Curtea Constituţională a admis miercuri, parţial, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.