PENSII 2023. Marius Budăi, anunţ crucial pentru 5 milioane de români: Noua formulă de calcul, bazată pe o lege veche

Ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile, dar nici salariile nu vor scădea și că vor fi rezolvate toate inechitățile din sistem.

27 ian. 2023, 19:20
PENSII 2023. Marius Budăi, anunţ crucial pentru 5 milioane de români: Noua formulă de calcul, bazată pe o lege veche

Pensii 2023. Încă se caută o formulă de calcul a pensiilor românilor. Ministrul Muncii – Marius Budăi a anunțat că reclacularea veniturilor pensionarilor se va face după o lege mai veche și nu după legea negociată prin PNRR, ce prevede reforma sistemului de pensii. Acesta a criticat că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ.

Este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea – nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. „Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii.

PENSII 2023. Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează EXCLUSIV

PENSII 2023. Ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile, dar nici salariile nu vor scădea și că vor fi rezolvate toate inechitățile din sistem. Așa cum s-a negociat și cu Banca Mondială dar și cu reprezentanții Comisiei Europene, reforma pensiilor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii martie.

„Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a mai spus ministru.

O nouă veste pentru pensionari de la ministrul Muncii este legată de informatizarea dosarelor de pensie. Continuă și digitalizarea dosarelor de pensie. La casele de pensii au fost digitalizate până în prezent 3,5 milioane de dosare dintr-un total de peste 5 milioane, potrivit Realitatea PLUS. Pentru acest proces au fost angajate aproximativ 1.000 de persoane.

Anunţul momentului pentru aproape 3 milioane de români. Schimbare radicală pentru facturi din februarie 2023
Despre aplicarea informatizării într-un sistem unic la nivelul Casei Naționale de Pensii, ministrul Marius Budăi a explicat că „va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine”.

Ministrul Muncii: A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, întrebat dacă în perioada următoare există riscul ca sistemul de pensii să fie unul nesustenabil, odată cu ieşirea la pensie a aşa-numitelor generaţii de ”decreţei”, că în orizontul anului 2030 nu vor fi probleme legate de plata pensiilor, amintind că în România au mai existat perioade în care numărul salariaţilor a fost mai mic decât cel al pensionarilor.

”A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. Însă nu e asta o explicaţie, noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi, cum am fost pe perioada anului 2022”, a afirmat Marius Budăi, luni seară.

El a subliniat că se fac simulări la nivelul Guvernului privind situaţia demografică, de aceea există, la nivelul Ministerul Ministerului Familiei, măsuri privind creşterea natalităţii, dau şi alte tipuri de măsuri privind ocuparea forţei de muncă.

”În 2030 nu vor fi probleme. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult”, a adăugat ministrul.

Legea pensiilor 2023, ce urmează: Budăi, anunț pentru seniorii României. ”Eu am fost crescut de bunici și înțeleg”

Ce se mai modifică? Când se definitivează? Se poate cumula în continuare pensia cu salariul? La ce să se aştepte pensionarii din România? Cu lămuriri a venit ministrul Muncii, Marius Budăi, în direct la România TV: „Noi suntem în lucru cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială şi, cu siguranţă, după ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele toate la discuţii, promit lucrul ăsta public, atât la legea din sistemul public de pensii cât şi la legea salarizării din sistemul public. Eu am spus tot timpul că inclusiv la înscrierea în PNRR partenerii sociali şi partidele din opoziţie trebuiau să fie consultaţi. Dacă atunci nu s-a întâmplat, eu nu stau să repet aceeaşi greşeală şi cu siguranţă mi-i doresc parteneri în această reformă, pentru că împreună trebuie să decidem, bineînţeles în funcţie de posibilităţile din această perioadă.”

Budăi precizează că noua formulă de calcul a pensiilor se va face pe baza legii 127. „Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa… între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat. Am descoperit aceste lucruri în discuţiile pe care le purtăm în permanenţă.”

„Eu vreau să le spun tuturor seniorilor României, tuturor părinţilor şi bunicilor noştri că aşa cum cred că s-au convins că am avut până acum susţinerea PSD şi am procedat, ca atare, în interesul lor, pentru că pentru ei trebuie să lucrăm la această lege, aşa voi proceda. Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România.

În jur de 3,5 milioane de dosare de pensionare sunt deja preluate în sistemul informatic, suntem în demararea achiziţiilor pe noul sistem informatic. Va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine” a dat asigurări ministrul Muncii.