PENSII 2023. Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează EXCLUSIV

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că se schimbă formula de calcul a pensiilor din România. Astfel, toate pensiile vor fi recalculate pentru a fi eliminate toate inechitățile existente în sistemul de pensii.

07 ian. 2023, 19:50
PENSII 2023. Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează EXCLUSIV

Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează. Marius Budăi spune că noua formulă de calcul va fi aplicată gradual și că anticipează că va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România.

Citește și Pensii 2023. Vin majorările de marţi pe card, anunţ oficial făcut de Marius Budăi. Poştaşul sună la uşă abia vineri

Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează

Ministru Muncii a vorbit despre inechitățile din sistemul de pensii și a subliniat faptul că acestea s-au produs în urma intervențiilor asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019 privind sistemul public de pensii.

”Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a spus ministrul Municii, la România TV.

Marius Budăi susține că formula de calcul a pensiilor este una bună, dar au fost descoperite niște nereguli care trebuie îndreptate astfel încăt să se aplice regula egalității dintre contributivitate și pensie.

”Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a transmis Marius Budăi. 

De asemenea, ministrul a spus că atunci când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat, a fost majorat brutul astfel încât a fost eliminată o altă inechitate care afectează pensia.

”Nu știu dacă v-am mai spus sau vă spun acum în premiera, când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat s-a majorat brutul, ca să nu fie aceasta inechitate. Cei care au deținut calitatea de ministru, dacă studiau legea, erau profesioniști, ar fi avut de făcut un lucru simplu, matematic, este o formula care stabilește indicele de corecție. Nu aveai decât de ponderat formula cu procentul transferat de contribuție de la angajat și rămânea în aceeași linie, corecta și reală. Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”, a mai spus ministrul.

Cine sunt românii care vor fi afectați de noua formulă de calcul

Recent, Marius Budăi a anunțat cine sunt românii care vor fi afectați de noua formulă de calcul a pensiilor.

„Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.

Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.

Noi vorbim de un calcul. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.

Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.

Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.

Dumnealor au deja plafonat venitul din 2019 și schimbat modul de calcul, deci calcului este doar pentru viitor. Și nicio pensie militară nu depășește, din datele pe care le avem de la ministerele de resort, în momentul activității.

În acest proiect nu se face referire la pensionarii din sistemul public de pensii”, a mai spus Marius Budăi, la Antena3CNN.

Citește și EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”