PENSII 2023. Nou termen pentru anunţul despre creşterea pensiilor. Declaraţia făcută de Marius Budăi

Guvernul nu a luat încă o decizie în privinţa pensiilor. Seniorii României sunt rugaţi de guvernanţi să mai aibă răbdare ca să afle cât le vor creşte pensiile.

16 nov. 2022, 17:10
PENSII 2023. Nou termen pentru anunţul despre creşterea pensiilor. Declaraţia făcută de Marius Budăi
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Doar unii dintre români vor primi mai mulţi bani de la 1 ianuarie 2023

PENSII 2023. Nou termen pentru anunţul despre creşterea pensiilor. Motivul invocat este faptul că nu s-au terminat calculele bugetare, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, care a îndemnat la prudenţă în această perioadă de criză.

Iniţial, procentajul cu care se măresc pensiile trebuie să fie anunţat în aceste zile, însă ofialul de la Muncă a precizat că va veni cu un răspuns peste o săptămână.

„Noi am discutat și am avut o propunere de o majorare de cel puțin 10%, am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu o majorare a pensiei, nu a veniturilor, o majorare a punctului de pensie pentru toată lumea și o majorare diferențiată, adică acordarea de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Klaus Iohannis a promulgat legea. Modificări în Codul Fiscal: ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024
Spuneam de acea variantă, de o anvelopă bugetară de 15%, mă bucur că și domnul guvernator este de acord cu noi. Însă vă reamintesc că în perioade de criză trebuie să avem solidaritate socială și să sprijinim categoriile vulnerabile. Vom lua decizia finală în coaliție și cu siguranță comunicăm. Nu vreau să avansez nicio sumă pentru că nu vreau să dau nicio speranță nimănui pe care ulterior să nu o putem îndeplini.

Discuțiile sunt pe final în coaliție, suntem pe final cu construcția bugetului celor două legi, bugetul asigurărilor de stat și bugetul de stat și cred că într-o săptămână sau o săptămână şi jumătate avem decizia finală”, precizat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

Pensii 2023. Marcel Ciolacu: O să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor / Am ajuns la un acord, că anvelopa pentru pensii este de 15 la sută, respectiv minimum 15 miliarde lei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că actuala coaliţie de guvernare va veni cu un pachet economic foarte clar, de anul viitor, şi a vorbit despre o majorare a pensiilor şi ajutorarea persoanelor cu venituri mici. Ciolacu a adăugat că şi salariul minim va fi majorat.

Întrebat marţi seară, la România TV, cu cât vor creşte pensiile, Marcel Ciolacu a vorbit de o ”anvelopă de 15 miliarde lei”. ”Astăzi am văzut că şi domnul prim-ministru a spus că i se pare corect  să existe on-off pentru cei cu  venituri scăzute. Este un lucru normal, pentru că este o perioadă nu tocmai uşoară pe care trebuie cu toţii să o depăşim. Am ajuns la o concluzie, că se face o anvelopă de 15 miliarde. La fel ca şi atunci când am intrat la  guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. Mâine vom avea o întâlnire şi vom solicita mărirea salariului minim la 3.000 de lei. (…) Statul a venit şi a spus că se măreşte de la 2500, la 3000 de lei salariul minim, statul va veni să suporte şi el din această mărire  200 de lei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce se întâmplă de fapt cu pensiile românilor: „O pensie de mizerie: 1.622 de lei. Am avut 1.623 de lei, dar era prea mult și mi-au luat un leu”

Întrebat, de asemenea, cât e majorarea la o pensie de 2.000 de lei, Ciolacu a explicat că acum se construieşte bugetul pe anul viitor.
”Primul lucru pe care am dortit să îl facem, a fost să închidem energie, s-a închis cu rectificare. Pe urmă construim  bugetul pe anul viitor. Am ajuns la un acord, că anvelopa pentru pensii este de 15 la sută, respectiv minimum 15 miliarde lei. O sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe părirea punctului de pensie şi o sumă care va veni on-off pentru cei cu venituri  mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să le echimibrăm. Urmează să convenim ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi acordate. În acest moment, după declaraţia primului ministru este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte distribuţia acestui procent de 15 la sută. Nu este în acest moment o decizie finală, va fi în curând. E în bugetul de stat pe anul viitor”, a subliniat Marcel Ciolacu.