Pensii 2023. Noua lege a pensiilor schimbă radical veniturile pentru 5 milioane de români. Ce este „formula elveţiană” după care se fac majorările

Indexarea pensiilor ar putea avea loc în luna martie 2024, nu în ianuarie, şi s-ar face cu rata inflaţiei din anul precedent. În plus, se lucrează la o nouă formulă de calcul.

01 sept. 2023, 14:52
Pensii 2023. Noua lege a pensiilor schimbă radical veniturile pentru 5 milioane de români. Ce este „formula elveţiană” după care se fac majorările

Pensii 2023. În România sunt aproape cinci milioane de pensionari, iar potrivit ultimelor date de la Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie este de 1.960 de lei. Punctul de pensie este de 1.785 de lei, pensia minimă este 1.125 de lei, iar pensia medie de 1.960 de lei.

Sunt mai multe variante de creştere a pensiilor românilor care se află acum pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Variante pentru noua lege a pensiilor: Formula de calcul – Varsta de pensionare creste cu ani

Se păstreaza formula din Legea 127
-Valoarea punctului de pensie se stabilește în valoarea fixă de către Guvern
-Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani
-Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie

Punctul de pensie: 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin lege

Noua formulă de calcul a pensiilor. Dumitru Costin, preşedintele BNS: „Ambele propuneri duc la creştere, în niciun caz la scădere”

Punctaje suplimentare:
-0,25 puncte pentru cinci ani de contributivitate, peste cei 25 obligatorii
-reducerea punctajului suplimentar pentru cei ce au lucrat în condiţii deosebite şi speciale

Indexarea pensiilor în luna martie 2024 cu rata inflaţiei din anul precedent

Vârsta de pensionare – 65 de ani atât la femei cât și la bărbați

Eliminarea pensiei minime

Reducerea pensiei în cazul pensionării anticipate – de la 14,4% la 24%

Introducerea unui comision de colectare pentru pilonul 2 de pensii

Eliminarea acordării majorării de 10% pentru punctajele din perioadele realizate între anii 1975 și 2001.

Citeşte şi: Pensii 2024. Veste proastă pentru 5 milioane de români, majorarea substanţială de anul viitor s-ar putea amâna

O altă chestiune este cea legată de indexarea pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent, dacă se aprobă până la sfârșitul anului”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, declara că indexarea pensiilor s-ar putea face în luna martie a anului 2024, atunci când vine inflația pe 2023.

Ea arată că în cazul în care noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform noii legi.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior”, spunea recent ministrul Simona-Bucura Oprescu.