PENSII 2023. Se dau pensii fără vechime în muncă, cine sunt românii care se pot bucura de nepoţi mai devreme

Dreptul surprinzător al lucrătorilor casnici din Spania. Află cine sunt persoanele care pot beneficia de pensii fără cotizare în această ţară, în conformitate cu noile reglementări.

26 aug. 2023, 07:28
PENSII 2023. Se dau pensii fără vechime în muncă, cine sunt românii care se pot bucura de nepoţi mai devreme

PENSII 2023. Recenta modificare legislativă din Spania privind pensiile și condițiile de muncă ale lucrătorilor casnici a stârnit discuții aprinse. Cei care împlinesc 65 de ani și nu au cotizat suficient pentru pensia standard pot beneficia acum de o pensie necontributivă.

Spania a adoptat recent un decret-lege care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii casnici, introducând mai multe modificări semnificative. Acestea includ posibilitatea ca angajații să cotizeze pentru șomaj și interzicerea concedierii fără motiv, oferind astfel o protecție similară celorlalte categorii de lucrători. De asemenea, toți lucrătorii casnici trebuie înregistrați la Asigurările Sociale, indiferent de numărul de ore lucrate.

Pensii 2024. Ministrul Muncii, veste proastă pentru 5 milioane de seniori care aşteptau majorarea din ianuarie

Atingerea vârstei de pensionare aduce noi provocări pentru acești lucrători. Mulți dintre ei, atunci când ajung la 65 de ani, constată că nu au cotizat cei 15 ani necesari pentru a beneficia de pensia standard. Pentru aceste cazuri, Imserso, organismul responsabil, a stabilit că acești lucrători au dreptul la pensia necontributivă.

PENSII 2023. Pentru a putea accesa această pensie, există câteva cerințe esențiale. Beneficiarul trebuie să aibă 65 de ani, să locuiască în Spania de minim 10 ani și să nu fi contribuit mai mult de 15 ani la sistemul de asigurări sociale. Totodată, există un prag de venituri pentru acești beneficiari. De exemplu, o persoană singură nu trebuie să aibă un venit anual care depășește 6.784,54 euro.

Totuși, în funcție de numărul de persoane cu care locuiește beneficiarul, aceste sume se modifică. De exemplu, pentru o gospodărie cu 4 sau mai multe persoane, pragul crește la 21.032,08 euro pe an.

PENSII 2023.  Suma anuală a pensiei este de 6.784,54 euro, împărțită în 14 plăți. Asta înseamnă 484,61 euro pe lună. Cu toate acestea, această sumă poate varia în funcție de numărul de persoane din gospodărie, dar nu poate fi mai mică de 121,15 euro pe lună.

Aceste modificări legislatice reprezintă un pas important în asigurarea unui trai decent pentru lucrătorii casnici la vârsta pensionării. Este esențial ca acești angajați să fie informați corespunzător și să știe la ce drepturi pot apela, pentru a beneficia de protecția pe care o merită.

Locuri de muncă și condiții mai bune pentru muncitorii români din Germania. Anunțul ministrului Muncii

Locuri de muncă și condiții mai bune pentru muncitorii români din Germania. Este concluzia unei întâlniri dintre Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu cu Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România.

Pensii 2023. Un milion de români ar putea pierde definitiv pensia. Ce propune noua lege prin indemnizația socială

Ministrul Muncii și Ambasadorul Peer Gebauer au stabilit că este nevoie de o corelare mult mai bună a politicilor privind piața muncii. Astfel, se va intensifica și diversifica la nivel de experți cooperarea dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Federal din Germania, inclusiv la nivelul instituțiilor subordonate. ”Unul dintre obiective este acela de a îmbunătăți situația muncitorilor sezonieri români în Germania, iar în acest sens va fi realizată o foaie de parcurs comună.

De asemenea, va fi intensificată campania de informare pentru românii care lucrează în Germania, astfel încât aceștia să își cunoască mult mai bine drepturile în raport cu angajatorii lor. Discuțiile au vizat și eforturile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a elabora o reformă adecvată a sistemului de asistență socială pentru ca persoanele vulnerabile să fie cât mai bine protejate. În acest sens se lucrează deja la o lege care în curând va fi pusă în transparență decizională, după care se va merge cu aceasta în Parlament” transmite Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
În Germania lucrează peste 200.000 de muncitori sezonieri, alți circa 500.000 având contracte de muncă pe perioade mai lungi. În plus, Germania este cel mai mare investitor străin din România.

În ultimii ani, românii au fost de multe ori victimele abuzurilor patronilor nemți și au protestat în fața fermelor și abatoarelor din Germania, nemulțumiți de condițiile de muncă și cazare.

De altfel, fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, anunța, în luna martie, semnarea Programului comun de lucru 2023-2024. „Colaborarea cu Ministerul Muncii din Germania pentru apărarea drepturilor lucrătorilor români se întărește!

Am semnat la Bruxelles, împreună cu secretarul permanent de stat al Muncii din Germania, dr. Rolf Schmachtenberg, Programul comun de Lucru 2023-2024, care prevede intensificarea colaborării dintre cele două state, în beneficiul cetățenilor români care lucrează în Germania.

Programul mai prevede acțiuni de informare a angajaților, de respectare a drepturilor acestora și a condițiilor de sănătate și securitate în muncă, dar și de prevenire și combatere a oricărui caz posibil de exploatare în muncă.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.