Pensii 2024. Ministrul Muncii, veste proastă pentru 5 milioane de seniori care aşteptau majorarea din ianuarie

Guvernul României se află în procesul de pregătire pentru negocieri importante la Bruxelles legate de Legea pensiilor. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat intenția autorităților de a majora pensiile în viitorul apropiat. Şi minsitrul Muncii promite majorări, dar nu chiar în viitorul apropiat.

21 aug. 2023, 22:54
Pensii 2024. Ministrul Muncii, veste proastă pentru 5 milioane de seniori care aşteptau majorarea din ianuarie
Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii

Pensii 2024:  Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, susține faptul că pensiile se vor majora în cursul anului viitor. Aceasta a explicat faptul că în cazul în care noua lege a pensiilor va fi finalizată până la data de 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform noii legi.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune că inflație+ jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor neconfirmate încă oficial, se preconizează că pensia minimă ar crește de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie ar urca de la 1.785 lei la 2.142 lei. Această veste a fost primită cu așteptare și entuziasm de către milioane de pensionari din România.

Profesorii au mai multe zile libere suplimentare faţă de sărbătorile legale. Calendar an școlar 2023-2024

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a făcut acest anunț referitor la majorarea pensiilor pentru a corecta inechitățile existente în sistemul actual. El a subliniat că nicio pensie nu va înregistra scăderi și că majoritatea pensiilor trebuie să crească pentru a atinge un cuantum mai mare și a elimina inechitățile.

Pensii 2024. Anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari. Cât va fi următoarea majorare, negocieri dure la Bruxelles

>

Pensii 2024. Se anunţă schimbări iminente în formula de calcul a pensiilor, se anunţă majorări semnificative în așteptare pentru pensionari, dar totul se va decide la finalul acestei luni la Bruxelles.  Această întâlnire este așteptată cu mare interes, deoarece există diverse ipoteze cu privire la creșterea pensiilor, programată să aibă loc cel mai probabil la 1 ianuarie 2024. Chiar dacă Ministerul Muncii încă lucrează la elaborarea noii legi în acest sens, guvernanții au anunțat că sunt în plan majorări considerabile.

Potrivit informațiilor disponibile, se preconizează că pensia minimă ar crește de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie ar urca de la 1.785 lei la 2.142 lei. Această veste a fost primită cu așteptare și entuziasm de către milioane de pensionari din România.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a făcut acest anunț referitor la majorarea pensiilor pentru a corecta inechitățile existente în sistemul actual. El a subliniat că nicio pensie nu va înregistra scăderi și că majoritatea pensiilor trebuie să crească pentru a atinge un cuantum mai mare și a elimina inechitățile.

Cu toate acestea, există și provocări în implementarea acestor majorări. Baciu a menționat că, deși există un mecanism clar prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este prematur să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, se preconizează că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem.

Este evident că această reformă va necesita un efort suplimentar la bugetul de pensii pentru a asigura creșterea pensiilor și eliminarea inechităților existente. Dar, în final, pensionarii trebuie să beneficieze de un sistem echitabil și de un nivel de trai decent.

Pensii 2024. Oportunități și provocări în reforma sistemului de pensii

Reforma sistemului public de pensii din România reprezintă o oportunitate de a corecta inechitățile existente și de a asigura un nivel de trai decent pentru pensionari. Majorările anunțate pentru pensiile minime și pentru punctul de pensie sunt un pas în direcția bună, însă există provocări în implementarea acestor schimbări.

Unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă guvernanții este asigurarea finanțării necesare pentru majorările planificate. De asemenea, este important ca aceste majorări să fie corelate cu inflația și creșterea salariului mediu brut, pentru a asigura o creștere reală a pensiilor.

În plus, este necesară o abordare pe termen lung a reformei sistemului de pensii, astfel încât aceasta să fie sustenabilă pe termen lung. Aceasta implică îmbunătățirea colectării contribuțiilor și gestionarea eficientă a fondului de pensii.

Cu toate acestea, reforma sistemului de pensii este esențială pentru a asigura un viitor mai bun pentru pensionarii din România. Aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru guvernanți și să fie implementată într-un mod echitabil și transparent.

EXCLUSIV Pensii 2024. Anunţ pentru toţi pensionarii, ce majorare îi aşteaptă de la 1 ianuarie. Este mai mică decât anunţurile iniţiale!

Pensii 2023. După apariția informațiilor referitoare la o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Conform acestor surse, Guvernul ar lua în considerare o majorare de 16,4%.  Experta Doina Parcalabu, fosta sefa a casei de pensii, are veşti mai puţin bune care ii vizeaza pe toti seniorii.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiţii,  tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%,  e de salutat si apreciat efortul.  Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a declarat Dorina Pârcălabu, în exclusivitate la România TV.

Majorare pensii 2024. Şeful Casei Naţionale de Pensii a anunţat câţi bani vor primi în plus pensionarii de la 1 ianuarie

Majorare pensii 2023.  Şeful Casei Naţionale de Pensii a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10%.

Citeşte şi Majorare Pensii. Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru pensionari. Cu cât vor fi majorate până la urmă pensiile

Potrivit calculelor făcute de şeful Casei Naţionale de Pensii, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041.

Mai exact, pensia acestuia va creşte de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei.

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2023: 3.420 de lei.

Fostul ministru al  Muncii a declarat recent că social democrații au cerut un procent de cel puțin 10% pentru majorarea pensiilor, iar schimbarea va avea loc de la 1 ianuarie.

„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească.

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi.

În urmă cu doar câteva zile, Nicolae Ciucă a anunţat majorarea pensiilor cu 11% de anul viitor. „Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.

Citeşte şi EXCLUSIV Marius Budăi, despre greutăţile întâmpinate la majorarea pensiilor: „Nişte trădători de ţară au condamnat seniorii noştri, prin negocierea PNRR”