Pensii 2023. Veste proastă pentru 5 milioane de români, poştaşul s-ar putea să nu aducă pensia. Suntem aproape de colaps, avertisment fără precedent

Pe măsură ce numărul românilor care se pensionează crește, numărul persoanelor active pe piața muncii scade, ceea ce amplifică riscul ca sistemul de pensii să nu mai aibă suficiente resurse pentru a face plățile necesare.

10 iul. 2023, 17:58
Pensii 2023. Veste proastă pentru 5 milioane de români, poştaşul s-ar putea să nu aducă pensia. Suntem aproape de colaps, avertisment fără precedent

Pensii 2023. Sistemul de pensii este la un pas de colaps! Potrivit experților, există un dezechilibru semnificativ între numărul de angajați și numărul de pensionari, ceea ce pune în pericol capacitatea de a plăti pensiile în viitor.

Conform estimărilor, peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, vârsta de pensionare în România. Această tendință indică o creștere semnificativă a populației vârstnice, în timp ce forța de muncă se diminuează. Acest dezechilibru amenință stabilitatea sistemului de pensii, întrucât va fi din ce în ce mai dificil să se colecteze suficiente contribuții pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile.

Experții atrag atenția că soluționarea acestei probleme impune măsuri urgente și politici coerente de către guvern și autorități. Este necesară o abordare pe termen lung, care să vizeze creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și asigurarea unui sistem de pensii sustenabil în fața creșterii populației vârstnice.

Pensii 2023. Culmea tăierilor, numărul pensiilor speciale a crescut în iunie

Experții estimează că proporția de români care vor avea peste 65 de ani va crește semnificativ în viitorul apropiat. De la aproximativ 20% din populație în 2015, se estimează că unul din trei români va avea peste 65 de ani. Această creștere rapidă a numărului de pensionari aduce cu sine consecințe negative asupra nivelului pensiilor și asigurării unui trai decent pentru aceștia.

Pensii 2023: Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei
Un exemplu este dat de situația unui român care câștigă în prezent 4.000 lei pe lună și se apropie de vârsta de pensionare. Datorită dezechilibrului dintre numărul de angajați și pensionari, există riscul ca acesta să încaseze doar 1.200 lei ca pensie lunară. Această sumă este mult sub nivelul necesar pentru a asigura o viață decentă și pentru a acoperi cheltuielile de bază, cum ar fi alimentația, locuința și asistența medicală.

Pensii 2023: Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei

Pensii 2023. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică în martie 2023, coșul minim de cumpărături a ajuns la 8.659 de lei pentru o familie alcătuită din doi adulţi şi doi copii.

Derivând din statisticile INS o estimare legată de un prag minim al bugetului necesar pentru un cuplu de pensionari, întrebarea care apare în contextul fluctuației economice este ce salariu ar trebui să aibă o persoană activă în câmpul muncii ca să obțină o pensie de minim 3000 de lei.

EXCLUSIV Ministrul Muncii, Marius Budăi, cele mai noi informaţii despre majorarea pensiilor: „Mai importantă decât anunţarea şi luarea deciziei este implementarea ei”
În anul 2023, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%, fiind în prezent 1.785 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Pentru a putea face o estimare generală, trebuie să pornim de la general la particular:

Pensii 2023. Valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Mai în clar, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule:

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Continuând explicațiile de la general la particular, punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Într-o ipoteză în care o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1. Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă, iar calculul final ne permite să determinăm faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

În contextul de față, pentru ca o persoană să încaseze o pensie de 3000 de lei după întreaga activitate, dacă se pensionează în 2023, ar fi trebuit, în medie, să încaseze pe perioada întregii activități un salariu care să se raporteze într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a activității sale profesionale.

Având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei.

Coșul minim de consum în 2023
Coșul minim de consum pentru un trai decent se ridică la 8.659 lei/lună, în 2023, cu aproape 20% mai scump decât în anul 2022, potrivit calculelor FES/Syndex și Institutului Național de Statistică (INS).

Cea mai mare parte a cheltuielilor se referă la cele pentru locuință – chirii sau rate ipotecare – care au fost calculate la aproximativ 2.300 de lei. Alimentația pentru o familie de 4 persoane a fost în martie estimată la 1.900 de lei şi îmbrăcămintea şi încălţămintea cu puţin peste 850 de lei. Alte cheltuieli au fost determinate de statisticieni ca fiind dirijate către îngrijirea locuinței, educație și cultură, servicii și igienă.

Pensii 2023. Marius Budăi, circumspect legat de măriri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că este dificil de răspuns când vor fi majorate pensiile şi că nu există nicio decizie în acest sens până acum. El a susţinut că în această perioadă au fost stinse nişte ”incendii” care nu au fost gestionate cum trebuie la nivelul anilor 2002, 2021, de un guvern de dreapta.

Marius Budăi a fost întrebat, luni, la Prima News, când vor fi majorate pensiile.

“E dificil de răspuns acum şi nu avem practic nicio decizie în acest moment. Nu m-am aruncat niciodată cu presupuneri pentru că nu vreau să induc speranţe cuiva după care să dezamăgim. Suntem foarte atenţi şi după ce PSD s-a întors la guvernare practic s-a schimbat această paradigmă vis-a-vis de cetăţenii români. Am stins nişte incendii care nu au fost gestionate cum trebuie la nivelul anilor 2020, 2021, de un guvern strict de dreapta”, a afirmat Marius Budăi.

El a explicat că nu este o perioadă uşoară şi că trebuie avută grijă de categoriile vulnerabile. “Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţiile următoare, să vedem pe lângă creşteri ce tipuri de măsuri trebuie să luăm. Suntem într-o perioadă care nu este foarte uşoară nu numai pentru România, ci pe plan mondial şi trebuie să avem grijă de categoriile vulnerabile şi lucrurile astea s-au întâmplat de când am intrat la guvernare în această coaliţie. Nu întrerupem nicio măsură, din contră, ducem măsurile până la final de an, vedem care este evoluţia şi cu preţurile din energie, şi cu preţurile de consum şi măsurile pe care le luăm ca să putem scădea preţurile la alimente. Sunt lucruri care vin cumulate pentru a apăra puterea de cumpărare pentru că degeaba tot creşti veniturile dacă nu iei nişte măsuri să plafonezi preţurile, să vezi cum poţi să rezolvi. Până la urmă chiar respectând şi o economie de piaţă, dar nu o economie de piaţă sălbatică, care după fiecare majorare de venit la cetăţean să vină cu majorare de preţ nejustificată”, a mai declarat Marius Budăi.