Pensii 2023. Veşti bune pentru 8 milioane de români. Verifică banii din contul tău în aprilie 2023

Aproape 100 de miliarde de lei, în conturile pensiilor din Pilonul II. Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei

04 apr. 2023, 21:34
Pensii 2023. Veşti bune pentru 8 milioane de români. Verifică banii din contul tău în aprilie 2023
Pensii private 2022. Ministrul Finanţelor, anunţ important despre Pilonul II de pensii: "Sunt nişte erori"

Pensii 2023. Cei peste 7,9 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) au virat aprope 1 miliard de lei în fiecare lună a anului trecut, relevă Raportul privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2022, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În preyent, aproape 100 de miliarde de lei sunt în conturile fondurilor care administrează Pilonul II de pensii. Sunt banii celor 8 milioane de români care cotizează la pensia obligatorie administrată privat, arată ASF.

Ar fi trebuit să fie mai mulți bani, dar turbulențele financiare apărute după începerea războiului din Ucraina au afectat performanțele fondurilor, iar suma a scăzut.

Verifică AICI câţi bai ai tu în cont

Anul trecut a crescut numărul celor care contribuie lunar la pensia obligatorie administrată privat, de la 7,79 la 7,96 milioane de persoane. Cei 170.000 de români care au aderat la Pilonul II în 2022 au făcut ca suma totală strânsă până acum în conturile celor șapte fonduri de pensii să urce până la 96,46 miliarde de lei la finele anului trecut.

Creșterea este de peste 8%, însă trebuie să ținem cont de faptul că 2022 a fost primul an din cei 14 de activitate în care administratorii Pilonului II au avut un randament negativ: minus 3,4%, față de plus 6% în 2021. Trebuie spus că administratorii fondurilor nu sunt obligați să obțină un profit minim, ca în alte țări.

Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Reamintim că sumele reținute din salariul fiecărui cotizant la Pilonul II, adică 3,75% din venit, sunt virate automat de către angajator, în fiecare lună. Diferă de la un angajat la altul, însă există și o medie calculată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În decembrie 2022 a ajuns la 237 de lei, cu 16% mai mare față de sfârșitul anului 2021.

Contribuția medie variază și de la un județ la altul. Cum era de așteptat, topul este condus de București, cu 316 lei pe lună, urmat la distanță mică de Cluj, cu 313 lei și Timiș, cu 278 de lei. Iar cele mai mici contribuții lunare sunt în județele Harghita, Bistrița-Năsăud și Vrancea, cu mai puțin de 200 de lei.

Câți bani există în conturile de pensii ale cotizanților.

Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, peste 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 998 lei.

Pensii Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii a 8 milioane de români, cum verifici câţi bani ai în cont

Potrivit legii, banii din Pilonul II se încasează la atingerea vârstei legale de pensionare, fie într-o plată unică, fie eșalonat pe o perioadă de 5 ani.

Pensii 2023: Anul a început excelent pentru sistemul de pensii private

Pentru prima dată în istorie, activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat(Pilonul II), unde cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei. La finalul lunii ianuarie, activele ajungeau la 100, 17 miliarde de lei, trase înainte mai ales de creșterea valorii acțiunilor listate la BVB, în condițiile în care în jur de 25% din portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.

Indicii bursei BVB au prezentat evoluții pozitive (1 lună), cu excepția indicelui BET-FI (-1,06%). Creșterile înregistrate au fost cuprinse între +3,77% (indicele BETPlus) și +7,26% (indicele BETAeRO), arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Raport Pilonul II

În acest context, și activele fondurilor de pensii au urcat semnificativ, creșterea față de nivelul din ianuarie 2021 fiind de peste 12%. Dacă luăm în considerare faptul că sistemul a încheiat anul 2022 cu un minus de 3% față de anul precedent, înseamnă că activele au urcat cu 15% într-o singură lună.

Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB. În acest context, evoluția activelor gestionate de administratorii de pensii private este legată de evoluția bursieră. Iar datele raportate de BVB pentru ianuarie arată că revenirea fondurilor de pensii nu este deloc întâmplătoare.

Anul trecut, 67% dintre românii care au ieșit la pensie au ales să încaseze toți banii odată, iar suma totală a fost de 224 de milioane de lei. Restul au preferat eșalonarea banilor de pensie: vorbim despre 133 de milioane de lei.