Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a achitat peste 1,1 miliarde de lei pentru peste 88.000 de participanți și moștenitori, arată datele oficiale.

30 ian. 2023, 13:13
Aproape 90.000 de români au încasat pensia de la Pilonul II. Vești bune pentru milioanele care urmează să intre la plată

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adus mai multe modificări legii care reglementează pensiile din Pilonul II, schimbări care aduc avantaje substanțiale unei părți importante a celor care vor intra la plată în anii următori, potrivit studiifinanciare.ro.

Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat care mor înainte de a li se naște dreptul la pensie vor putea putea încasa imediat suma cuvenită. Este una dintre schimbările cu impact major pe care ASF le-a adus legislației în domeniul pensiilor. Până acum, moștenitorilor care aveau un loc de muncă deci erau, la rândul lor, participanți în sistemul privat de pensii, li se vă vărsa activul celui decedat în contul de Pilon II urmând să intre în posesia moștenirii abia atunci când ieșeau la pensie.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2023. Ministrul Marius Budăi (PSD), anunț de ultimă oră | EXCLUSIV

Amintim că peste 90% dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă sau din cauza unei invalidități, au optat pentru pentru încasare pensiei sub formă de plată unică, deși există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani. Aceasta înseamnă că beneficiarii de pensie își doresc să încaseze activul cât mai rapid, context în care modificarea legală prezentată mai sus aduce în mod clar un avantaj.

Ca pondere în totalul plăților făcute până acum, plățile către moștenitori reprezintă între 10 și 15%. După primele nouă luni din 2022, de exemplu, când s-au făcut 18.000 de plăți, ponderea cazurilor în care participantul a decedat este de 11%. Aceasta înseamnă că doar în primele luni de anul trecut aproape 2.000 de oameni ar fi putut încasa pensia moștenită pe loc, dacă ar fi fost în vigoare actuale legislație. În absența modificărilor ei sunt nevoiți să aștepte până împlinesc vârsta de pensionare.

O altă modificare adusă legii spune că dreptul moștenitorului la pensie este imprescriptibil. Până acum, acest drept se prescria dacă moștenitorul nu făcea nici un demers timp de 3 ani.

Circa 1% dintre plăți au fost făcute pentru invaliditate. Și la acest capitol au fost aduse modificări, prin inițiativa ASF. Mai precis, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

O a patra modificare importantă, de această dată cu efect direct asupra tuturor celor 7,9 milioane de participanți la sistem ete eliminarea comisionul de administrare în valoare de 0,5% din contribuție. Astfel, în fiecare lună, conturile participanților vor avea cu 0,5% mai mult, în condițiile în care în activ va merge întreaga contribuție.

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem, în condițiile în care și contribuția medie a atins maxime istorice. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde lei.