Pensii 2024. Câte sute lei iei în plus la pensie pentru concediu maternal, facultate, șomaj. Bani în plus dacă ai făcut ARMATA

Simona Bucura Oprescu a oferit clarificări cu privire la momentul optim pentru ieșirea la pensie. De asemenea, ministrul Muncii anunță cât crește pensia la recalculare dacă ai avut studii, copii, ani de armată.
Filip Stan
08 iul. 2024, 20:14
Pensii 2024. Câte sute lei iei în plus la pensie pentru concediu maternal, facultate, șomaj. Bani în plus dacă ai făcut ARMATA

Pensii 2024. Ministrul Muncii a explicat care vor fi pensionarii care vor fi mai avantajați după 1 septembrie 2024. Simona Bucura-Oprescu a oferit clarificări cu privire la momentul optim pentru ieșirea la pensie și a răspuns la întrebarea.

Recalcularea pensiilor are o formulă simplă. Este vorba de înmulțirea dintre numărul total de puncte cu valoarea punctului de referință care este de 81 de lei.

Totalul punctelor este suma dintre punctele de contributivitate cu punctele de stabilitate (bonus) care se dau pentru că ai muncit peste 25 de ani la care adaugi punctele necontributive.

Aceste puncte necontributive se dau pentru anii de facultate, șomaj, armată, creșterea copiilor și la ele s-a referit ministrul Muncii.

PENSII 2024. Ce sporuri se iau în calcul pentru recalculare. Cu cât îţi creşte pensia dacă ai lucrat şi noaptea

,A fost făcută o formulă de calcul prin care este calculat fiecare an de activitate”.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a anunțat cum se calculează anii de facultate. Există anumite persoane care au mai multe facultăți sau nivele de studii pentru care pot primi bonusuri la pensie.

Pensii 2024. Ministrul Muncii anunță cât crește pensia la recalculare dacă ai avut studii, copii, ani de armată

„După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă.

Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau un calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se ia un calcul pentru a avea un punctaj mai mare”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Ce bani va încasa un român care a muncit 35 de ani pentru salariul minim. Formula prin care sumele se dublează

Anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate sunt ani necontributivi. Vedeți la final formula de calcul. Pentru fiecare an necontributiv se acordă 0,25 de puncte. Un punct de referință este 81 de lei.

„Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii.

Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a spus ministrul Muncii la Realitatea PLUS.

Recalculare: Câte sute lei iei în plus la pensie pentru concediu maternal, armată, facultate, șomaj

Astfel, dacă ai făcut 4 ani de facultate plus doi ani de master ai 6 ani X 0,25 puncte = 1,5 puncte în plus la pensie X 81 lei = 1.200 lei în plus la pensie.

Doi ani de șomaj sau doi ani de armată reprezintă 2 X 0,25 puncte X 81 lei = 40 lei în plus la pensie.

Există concediu maternal și concediul paternal

Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). Și aici se acordă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților, fiind reglementat în Legea nr. 210/1999. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

În ambele cazuri, se calculează punctaj anual pentru pensie în funcție de contributivitatea care ține cont de indemnizație (salariu) din timpul concediului maternal/paternal.

Pensii 2024. Cum se recalculează pensia după noua lege

Formula VPR (81 ei) x Numărul total de puncte.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de stabilitate

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, peste 36 de ani.

 

Noua legea a pensiilor. Avantajele pentru femei:

  • Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
  • Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
  • Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.

Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni.

Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani.

Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.

Tipuri de pensie

Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă

  • Pensia de invaliditate

  • Pensia anticipată

  • Pensia de urmaș

Așadar, se poate observa că, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări.

Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Capcana în care pică turiștii români din Bulgaria. Mulți au fost amendați cu 500 de euro: ”La noi trebuie să știi legea”
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Alertă pentru cu bani cash. Trebuie predați
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI
Adevarul
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Impozitarea pensiilor. Calculele pentru 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am împins-o pe Diana în râpă ca să...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au acuzat stări severe de rău
Capital.ro
Amendă de 500 de euro. Șoferii români au interzis să intre cu mașina. Este ilegal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Mai Mult de 90% Dintre Turiștii care Solicită Ajutorul Salvamontiștilor Nu Știu Cum să Reacționeze în Fața Animalelor Sălbatice
MediaFlux
CUM afli PENSIA din septembrie. Ministrul Muncii ARATĂ decizia
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?