Pensii 2024. Câţi bani vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim

Odată cu majorarea din 2024, românii care au contribuit timp de 35 de ani la bugetul de asigurări sociale de stat, lucrând pe salariul minim pe economie, vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor, potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

05 feb. 2024, 08:14
Pensii 2024. Câţi bani vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim
Pensii 2024. Câţi bani vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim

Pensii 2024.  În acest moment, românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim, primesc aceiaşi bani ca pensionarii care încasează indemnizaţia minimă pe economie, în unele cazuri aceste persoane lucrând chiar şi câteva zile. De la 1 ianuarie 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. După majorarea din 2024, pensionarii care au muncit o viaţă pe salariul minim vor avea parte de o creştere însemnată a pensiei, a spus ministrul Muncii.

„Sunt români care au muncit şi au contribuit la fel la sistemul de asigurări sociale, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi sau au avut stagii diferite de cotizare – pentru că aşa a fost la femei şi bărbaţi – ori au fost în indemnizaţia minimă socială, iar noi venim acum cu o formulă care va corecta aceste inechităţi şi ne va duce într-o zonă unde este respect pentru pensionari. Astfel, cine a muncit şi a contribuit la fel va avea acelaşi cunatum al pensiei. Vom avea pensii care vor creşte şi peste 80%”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Pensii 2024. Peste un milion de pensionari trăiesc la limita sărăciei, au primit 492 de lei de la stat în ianuarie

Printre aspectele cheie ale noii legi a pensiilor se numără: introducerea unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte acumulate, reflectând principiul contributivității; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru ambele genuri; stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet contributiv de 35 de ani; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; reducerea vârstei standard pentru persoanele cu stagiuri speciale sau în condiții de handicap; acordarea de beneficii pentru mame, permisându-le să se pensioneze mai devreme în funcție de numărul de copii crescuți.

Calculul pensiei este acum bazat pe o formulă nouă: VPR (Valoarea Punctului de Referință) înmulțită cu numărul total de puncte, unde VPR este de 81 de lei. Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive. Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).  Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Citeşte şi: Pensii 2024. Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie

Ministrul Muncii a explicat cum această formulă va avea un impact pozitiv asupra pensiilor, inclusiv pentru cei care au muncit 35 de ani la salariul minim. Aceștia vor primi puncte de stabilitate care vor adăuga valoare la pensia lor, cu estimări care arată o creștere de peste 87,4% începând cu septembrie 2024.

„Cu alte cuvinte, pensionarul nostru, despre care am spus că a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va ieși din indemnizația minimă pe economie. De ce? Pentru că, între 25 și 30 de ani de contribuții, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an. Datorită acestor puncte de stabilitate va avea o creștere a punctajului, ceea ce înseamnă că va avea o creștere a pensiei.  Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate. Românul nostru care până de curând avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adică o creștere de 87,4%, pe calculele noastre.