Pensii 2024. Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie

Simona Bucura Oprescu a explicat care este procedura de recalculare a pensiilor pentru români, din punct de vedere legislativ şi tehnic.

03 feb. 2024, 09:30
Pensii 2024. Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie
Care români vor plăti mai mulţi bani din salariu pentru pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie2024

Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie. Şeful Casei de pensii a explicat care este situaţia şi a numit categoriile de pensionari care nu vor avea creşteri ale pensiilor în septembrie, la recalculare.

“4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%. Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri.

Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie
Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate”, a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Pensii 2024. Simona Bucura Oprescu anunță noua procedură de recalculare a pensiilor. Ministrul Muncii a explicat exact: „Vor aduce ceva extrem de important”

Procedura de recalculare a pensiilor a fost explicată pe larg, într-o intervenție la Antena 3 CNN, pentru toţi românii, de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu anunță noua procedură de recalculare a pensiilor. Ministrul Muncii a explicat exact: „Vor aduce ceva extrem de important”
Simona Bucura Oprescu a explicat care este procedura de recalculare a pensiilor pentru români, din punct de vedere legislativ şi tehnic

„Elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a hotărârii de guvern prin care se aprobă, aprobarea în guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare şi, sigur, începând cu luna septembrie, pensiile recalculate ale românilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi.

Când începe încărcarea cardurilor sociale la alimente! Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul mult așteptat de români
Şi să ştiţi că noua lege a pensiilor este şi pentru mine, şi pentru dumneavoastră, pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată, fiindcă noua lege a pensiilor aduce respect pentru români în sensul că, dacă ai ieşit la pensie în ani diferiţi, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, ai plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală vei avea o pensie egală”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

Se iau în calcul noi venituri brute

Mai mult, se iau în calcul noi venituri brute, mai transmite ministrul Muncii. „Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare.

Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare”, a mai explicat ministrul Muncii.