Pensii 2024. Ce venituri vor avea românii care au lucrat în Germania când se vor pensiona. Condiția esențială pentru a primi pensie de la stat

Pensia publică reprezintă pentru majoritatea oamenilor singurul venit atunci când încheie activitatea profesională. Mulți lucrători se întreabă care este perioada de timp minimă de cotizare pentru a beneficia de pensie și care este vârsta de pensionare în Germania.
Alina Costache
21 iul. 2024, 15:02
Pensii 2024. Ce venituri vor avea românii care au lucrat în Germania când se vor pensiona. Condiția esențială pentru a primi pensie de la stat

În Germania locuiesc circa 880.000 de români. Numărul persoanelor cu cetățenie română a crescut de peste patru ori în ultimii 10 ani. Majoritatea va beneficia de o pensie în această țară. Dar sunt și români care ar putea beneficia de pensie din partea statului român.

În primul rând, este important de știut că pensiile depind de mulți factori: nivelul veniturilor, vechimea în muncă și de caracteristicile sistemului de pensii. În Germania, sistemul se bazează pe trei piloni: primul este asigurarea legală de pensii, al doilea este asigurarea de pensii private și al treilea este pensiile ocupaționale.

Citește și: Pensii 2024. Lista veniturilor și sporurilor care nu sunt luate în calcul la pensie, după recalculare

 

Germania are un sistem mai puțin drastic decât alte state și oferă o pensie după ce ai lucrat cel puțin 5 ani în această țară

După 5 ani de cotizare, toată lumea are dreptul la pensie în Germania.  Totuși, o condiție necesară este plata regulată a contribuțiilor la pensie în tot acest timp. Cu toate acestea, dobândirea acestui drept nu înseamnă dreptul automat la o pensie germană. De fapt, cuantumul pensiei depinde de numărul total de ani lucrați și de câștigurile lunare pe care le-am primit. În funcție de tipul de prestație, perioada de asigurare necesară poate fi de 5, 20, 25, 35 sau chiar 45 de ani, potrivit ziarulromanesc.ro.

De asemenea, este de reținut că în Germania nu există pensie minimă legală în Germania. Cu cât venitul este mai mare, cu atât contribuțiile la pensie sunt mai mari. Și acestea, la rândul lor, determină câte puncte de pensie (puncte de câștig) vei acumula.

Dacă câștigi exact la fel de mult ca un angajat mediu german într-un an, vei primi exact un punct de pensie. În Germania, cine plătește nu își economisește propria pensie, ci dobândește drepturi aritmetice. Banii încasați în prezent merg către cei care primesc deja pensie. Propria pensie va fi apoi finanțată de următoarea generație de contribuabili.

Odată împlinite criteriile de pensionare, trebuie depusă o cerere de pensie în modalitatea clasică, frecvent în mod digital prin intermediul site-ului asigurărilor de pensie. Cererea nu se poate face prin telefon. Pensia poate fi obținută doar pe baza unei comunicări scrise. Dacă depui cererea în primele trei luni de la pensionare, plățile de pensie nerecuperate vor fi plătite retroactiv. Apoi vei primi pensia doar din luna cererii.

Citește și: Adi de la Vâlcea, reacţie virală pe TikTok despre pensiile din România. Ce pensie are mătuşa lui după 40 de ani de muncă VIDEO

Pentru pensia de stat în Germania, după vârsta de 55 de ani vei primi informațiile despre pensie la fiecare trei ani. Comunicarea conține informații detaliate despre pensiile individuale pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Pentru cei născuți înainte de 1947, vârsta de 65 de ani este vârsta standard de pensionare. Pentru cei născuți între 1947 și 1963, limita este între 65 și 67 de ani. Cei născuți după 1964 ating vârsta standard de pensionare la 67 de ani.

Câți ani trebuie să lucrezi în Germania pentru a primi o pensie

Românii care lucrează în Germania vor primi pensia pentru limită de vârstă pentru asigurații pe termen lung după 35 de ani de asigurare, potrivit bundesregierung.de. Toți asigurații născuți între 1949 și 1963 se pot pensiona înainte de a împlini 67 de ani fără deduceri. Vârsta de pensionare va crește treptat.

Pentru cei născuți în 1964 sau mai târziu, vârsta de pensionare este de 67 de ani chiar și după 35 de ani de cotizare. Cei care sunt asigurați de mulți ani pot solicita această pensie din timp de la vârsta de 63 de ani, dar cu o reducere de până la 14,4 la sută. Pentru fiecare lună în care te pensionezi anticipat, 0,3% va fi dedus din pensie și aceasta va continua pentru totdeauna, pe toată durata pensiei.

Vei primi pensia pentru limită de vârstă pentru cei care au fost asigurați pentru o perioadă deosebit de lungă după 45 de ani de asigurare. Această pensie este adesea numită „pensie la 63 de ani” deoarece toți cei născuți înainte de 1953 se puteau pensiona la 63 de ani fără deduceri după o perioadă de asigurare de 45 de ani. Acest lucru nu se mai aplică celor născuți între 1953 și 1963.

Cei care au atins vârsta normală de pensionare nu trebuie să se pensioneze automat, deoarece pensia se acordă doar la cerere. Cine decide să mai muncească va primi un supliment de 0,5 la sută la pensie pentru fiecare lună întârziată.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african