Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare, veste proastă pentru toate femeile din România

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

31 oct. 2023, 17:53
Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare, veste proastă pentru toate femeile din România
Pe ce dată intră pensiile în luna octombrie. Care pensionari vor primi în plus 500 de lei gratis de la stat

Pensii 2024. Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare.  Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie

„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” (principiul obligativităţii), se arată în capitolul introductiv al proiectului de lege. „Asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, prevede un alt principiu, al egalităţii, definit în proiect.

bg9ylnbkzizoyxnopwy1yju4mgvimdhln2q4odm3mtc4owi4zwi1mzk1nmez

De asemenea, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, se acordă un număr suplimentar de puncte de pensie, mai prevede principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, conținut în proiect.

Un alt articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

„Art. 47 – (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”. Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani.
Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, pot fi modificate în baza analizei Consiliului Fiscal, în raport de evoluția speranței de viață din România.

 

Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar creșterea vârstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, se va aplica din anul 2035, când vor ieși la pensie femeile născute în anul 1970, după cum se vede în tabelul de mai jos.

Pensii 2024

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani. „

Art. 46 (2) – Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”.

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor. Cum se calculeaza pensia. Noua formula

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: – 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.