Pensii 2024. Cum afli în câteva minute vechimea ta în muncă

Casa Națională de Pensii Publice are de acum o platformă unde se poate verifica ce vechime ai acumulat și dacă angajatorul a plătit contribuțiile sociale. În plus, când ai putea să ieși la pensie.

30 mart. 2024, 10:00
Pensii 2024. Cum afli în câteva minute vechimea ta în muncă

Pensii 2024. Casa de Pensii te ajută să afli din timp cât mai ai până la pensie. De exemplu, dacă ești femeie născută pe 15 iunie 1965, vei putea afla că vei putea accesa pensia pentru limita de vârstă în România cu stagiul minim, de 15 ani, în aprilie 2028. La fel, la pensia anticipată ai acces începând cu aprilie 2023 cu un stagiu minim de cel puțin 42 de ani și 2 luni. În plus, ai tot din aprilie 2023 acces la pensia anticipată parțială cu un stagiu minim între 34 de ani și 2 luni și 42 de ani și 2 luni, cu o reducere de cuantum între 30 și 0%.

Pensii 2024: Cum afli vechimea în muncă

Platforma CNPP oferă servicii online dacă vrei să afli informații despre situația ta. Poți verifica vechimea în muncă, astfel încât să poți înțelege data la care urmează să ieși la pensie. De asemenea, aceeași platformă îți permite să vezi situația ta în câmpul muncii, i imagine transversală a întregii activități profesionale.

Pentru a putea face asta, trebuie să deschizi un cont de utilizator pe site-ul CNPP. Doar așa vei putea să verifici rapid orice informație legate de pensie. Pentru a deschide contul, și deci pentru a avea acces la informațiile care te privesc, pașii sunt simpli.

Trebuie să te autentifici în contul de utilizator: pentru asta accesezi butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. După accesare, se va deschide o pagină în care urmează să introduci adresa de mail și să setezi o parolă.

Odată intrat în cont, va trebui să completezi datele personale, accesând un meniu din partea stângă a secțiunii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”. Ai două opțiuni. Prima: poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001. A doua: alegi un document cu stagiile anuale de cotizare.

VERIFICĂ AICI „când mă pot pensiona”

În primul fișier vezi situația vechimii lună de lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), începând cu luna aprilie 2001 și până în prezent. În al doilea caz, ai acces doar la situația anuală care nu conține informații detaliate și lunare.

Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege
Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

În cazul în care dorești să afli date despre perioada de cotizare dinainte de luna aprilie 2001, trebuie să selectezi meniul care conține „Informații din carnetul de muncă”. Iar de aici va trebui să solicitți un raport actualizat cu ajutorul butonului „Generează raport actualizat”.

Toate informațiile solicitate sunt furnizate în câteva minute sub forma unui raport. Raportul este generat direct pe site și poate fi descărcat și chiar printat, în cazul în care vrei să-l deții în format fizic, pe hârtie.

„Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare.

Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare”, a mai explicat ministrul Muncii.

Pensii 2024. Formula de calcul care poate schimba viaţa bunicilor. Şeful Casei de Pensii vine cu precizări importante legate de recalculare

Pensii 2024. Recalcularea pensiilor ar trebui să vină cu pensii mai mici pentru 2.000.000 de pensionari, dar Constituţia interzice acest lucru, astfel că se va menţine cuantumul actual. Fericţi vor fi cei cu pensia minimă, care aproape se dublează, iar avantajaţi sunt cei care reuşesc să adauge ani de vechime, astfel că goana pe la arhive după adeverinţe va fi una lucrativă. În aceste condiţii, este important ca decizia de recalculare să vină cât mai repede, pentru ca seniorii să aibă timp de completat cu documente acolo unde este cazul.

Milioane de români așteaptă cu nerăbdare mult anunțata recalculare a pensiilor. Inițial s-a spus că începând din luna mai vor veni decizii de recalculare acasă, iar din luna septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Cu toate acestea, deciziile cu noile pensii crescute întârzie să apară, iar pensionarii au devenit îngrijorați. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat motivele întârzierii și a oferit informații suplimentare despre procesul marii recalculării a pensiilor.

„Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevazut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate. Nu pot sa va spun exact acum, în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a spus recent Daniel Baciu.

„Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos”, a continuat el.

Pensii 2024. Ce bani va încasa un român care a muncit 35 de ani pentru salariul minim. Formula prin care sumele se dublează

„Să știți că noi am lucrat în această perioadă pe repede-înainte, pentru că timpul, după cum vedeți, este foarte scurt. De abia la sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în Parlament, normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și au fost aprobate săptămâna trecută”, a fost răspunsul președintelui Casei Naționale de Pensii.

„Noi nu puteam să ne apucăm de calculul efectiv și de softul informatic până când nu aveam o certitudine clară, și anume o lege publicată în Monitorul Oficial. De acum, deja noi lucrăm la Casa Națională de Pensii cu echipa de experți de la firma care asigură sistemul informatic integrat Casei Naționale de Pensii.

Deja purtăm aceste discuții. Încă de aproape o lună purtăm zilnic aceste discuții pe noul soft, pentru că aveam deja legea și aveam această mică incertitudine în normele de aplicare. Avem totul, termenele sunt foarte scurte, și practic, când se încheie procesul de evaluare, urmează recalcularea după ce softul este făcut.

Deci, lucrul acesta se va putea întâmpla undeva în vară, când firma o să finalizeze programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor și după aceea începem să emitem deciziile de pensii, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească pensiile mărite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu.

Recalculare pensii 2024. Adeverința ce trebuie depusă pentru pensia majorată

Românii care au beneficiat de sporuri, prime sau alte bonusuri în timpul perioadei de angajare vor fi nevoiți să parcurgă mai mulți pași.Aceștia sunt necesari în procesul de recalculare a pensiilor, conform normelor de aplicare a noii Legi a pensiilor, recent adoptate de Guvern.Această modificare intervine în contextul în care Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru noua Lege a pensiilor.

Nu toți românii vor beneficia de recalcularea pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în luna precedentă că pensiile au fost majorate cu 13,8% în ianuarie 2024. Începând cu septembrie 2024 va avea loc procesul de recalculare pensii.

Cu toate acestea, nu toți românii vor beneficia de o recalculare automată a pensiilor. Astfel, Casa Națională de Pensii spune că pensionarii care, în perioada de activitate au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime sau alte bonusuri, trebuie să aducă adeverințe de la fostul loc de muncă

Citește și: Cea mai mare pensie din România. Cine este românul care încasează peste 19.000 de euro lunar, doar pe contributivitate

Documentul de care este nevoie pentru recalcularea pensiilor

Veniturile acestora vor fi, astfel, recalculate. După caz, acestea vor fi majorate, însă doar după ce beneficiarii vor aduce adeverințe.

Din nefericire, pentru unii va fi dificil să obțină documentele solicitate, pentru că unele firme și-au schimbat numele, adresa sau chiar s-au închis.

Cât costă adeverințele de care au nevoie angajații

Toate documentele legate de sporuri, prime sau alte bonusuri pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale. În cazul în care firma s-a desfiinţat, documentele pot fi luate de la companii private. Acestea sunt cele care au preluat dosarele de personal.

Aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an, mai notează sursa citată.

Potrivit legislației în vigoare, pensiile vechi sunt supuse unui proces de recalculare. Acest proces implică determinarea valorii pensiilor prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință.

În cazul în care rezultatul recalculării este o sumă mai mică decât cea deja acordată, pensia va rămâne la nivelul anterior până când se obține o sumă nouă mai mare.

Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată în detaliu de şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, pensii 2024

Pensii 2024. Românii au posibilitatea să își calculeze singuri cuantumul pensiei în 2024. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a detaliat modul în care oamenii pot să efectueze acest calcul pe cont propriu, oferindu-le astfel posibilitatea de a anticipa suma pe care o vor primi în plus în luna septembrie după recalcularea pensiilor în 2024.

Sunt persoane care vor primi și 2.000 de lei în plus, pe lună, din septembrie. Dar vor fi și 1,6 milioane de oameni care nu vor primi nici o majorare după ce va fi aplicată această nouă formulă din Legea pensiilor. Iată demonstrația pe care șeful CNPP a făcut-o.

Daniel Baciu a dat exemplul unui domn care a fost lăcătuș la o fabrică din industria textilă are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani și patru luni, perioadă asimilată care cumulează stagiul militar, studii superioare și pentru care se acordă 0,25 de puncte pentru fiecare an.

Șeful CNPP a ținut să sublinieze că aceste puncte de stabilitate reprezintă, de fapt, un bonus, o bonificație pentru anii lucrați peste perioada de cotizare. Potrivit lui Baciu, în felul acesta încercăm să încurajăm munca, deoarece cu cât o persoană lucrează mai mulți ani, cu atât pensia lui va crește grație acestor puncte de stabilitate.

Revenind la demonstrație, șeful Casei Naționale de Pensii a precizat că pentru acest plan total de cotizare de 45 de ani, el primește 40 de puncte exclusiv pe contributivitate. Pe lângă acestea, o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Și avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate avem 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, avem 0,75 puncte pentru fiecare an, este vorba, aici, de 5 ani, de unde rezultă 3,75 de puncte.

PENSII 2024 Cât va fi cea mai mică pensie după recalculare. Va fi încasată de sute de mii de pensionari
Mai are un an în plus. Adică pentru tot ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, de unde rezultă alte 2,25 puncte.

Pensii 2024. Puncte de stabilitate

Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate ne dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296. Acesta este numărul total de puncte, calculat conform noii reguli din Legea 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Citeşte şi: Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Daniel Baciu a subliniat, totodată, că în bugetul pe anul acesta există sumele clar prevăzute ”atât pentru indexarea care a avut loc la 1 ianuarie 2024, de 13,8%, iar aici vorbim despre 15 miliarde de lei în plus față de ce s-a plătit anul trecut, cât și pentru recalcularea pentru cele patru luni – septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie -, unde avem alocate 10 miliarde suplimentar pentru acest proces de recalculare. Deci, avem bani și pentru recalculare”, a insistat Daniel Baciu.

Noua lege a pensiilor: noua formulă de calcul, stagiul de cotizare și vârsta de pensionare pentru femei și bărbați

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în Coaliție.

Potrivit acesteia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

 • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
 • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
 • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Pensii 2024. Femeile cu mai mulți copii, reducere la vârsta de pensionare

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

 • Un copil: 6 luni
 • Doi copii: un an
 • Trei copii: un an și șase luni
 • Patru copii: doi ani
 • Cinci copii: doi ani și șase luni
 • Șase copii: trei ani
 • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit proiectului.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege

 • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;
 • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:
 • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
 • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată partial
 • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;
 • Pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. ( Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)
 • Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.