Pensii 2024. S-a dat legea care te poate lăsa făra pensie: cine e în pericol să rămână fără bani de întreținere și jucării la nepoți

Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, vor trebui să opteze, până în octombrie, pentru dreptul cel mai avantajos. În situația în care persoana optează pentru continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în baza aceluiași contract de muncă/raport de serviciu, aceasta nu poate solicita acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Se pot cumula pensie și salariu, dacă se schimbă contracul de muncă.
Filip Stan
08 mai 2024, 17:09
Pensii 2024. S-a dat legea care te poate lăsa făra pensie: cine e în pericol să rămână fără bani de întreținere și jucării la nepoți

Pensii 2024. Legislația actuală a pensiilor permite, fără să impună o limită de valoare, cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu venituri din salarii sau activități independente. Astfel, pensionarii pot să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, oricât de mari ar fi acestea. Apoi, chiar dacă din acest an intră în vigoare noua lege a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia.

Numarul celor care isi doresc sa lucreze chiar si dupa ce au indeplinit conditiile de pensionare a crescut constant in ultimii ani, iar specialistii se asteapta ca aceasta tendinta sa fie tot mai vizibila si in perioada urmatoare. Cei care vor sa faca insa asta trebuie sa fie atenti la legislatie, o prevedere a noii legi 360/2023 putand sa il lase pe unii dintre ei fara pensii in acest an. Important de precizat, lucrurile stau diferit la femei si barbati.

Pensii 2024. Care categorie de pensionari poate beneficia de cumulul pensiei cu salariul potrivit noii legi? Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 de ani „în situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”.

După cum e stabilit în noua lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  • soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Nu va avea dreptul să cumuleze pensia cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă. De asemenea, cel pensionat anticipat, dar numai pe durata perioadei cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă, nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
EXCLUSIV Pensii 2024. Simona Bucura-Oprescu: „Grupele speciale de muncă rămân până în 2035”

In primul rand, atunci cand vorbim despre acest subiect, trebuie sa facem referire la o decizie a Curtii Constitutionale din 2018. Potrivit acelei decizii, in masura in care o salariata opteaza pentru continuare raportului de munca, pana la implinirea varstei de pensionare prevazuta de lege pentru barbati, exercitiul dreptului la munca nu este conditionat de incheierea unui nou contract si de vointa angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.

Practic, lucrurile nu se schimba deloc atunci cand vorbim despre femeile care vor sa munceasca si dupa ce au indeplinit conditiile de pensionare. Conform acelei decizii din 2018, salariatele care isi continua raporturile de munca in baza aceluiasi contract de munca, isi pierd pensia pe limita de varsta atat timp cat isi continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca.

Pensii 2024. Ce trebuie sa faca o femeie pentru cumularea pensie cu salariul

In mod normal, atunci cand conditiile cumulative de pensionare sunt indeplinite, contractul individual de munca inceteaza de drept. Pentru a nu se intampla acest lucru, salariata trebuie sa opteze in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de indeplinirea acestui termen, pentru continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca, caz in care nu va mai primi pensie.
Cine sunt românii care vor primi pensii cu peste 100% mai mari. Anunţul ministrului Muncii, cine ajunge de la 2.100 la 4.700 de lei după recalculare
Sigur, dupa inscrierea la pensie pe limita de varsta si incheierea contractului individual de munca, salariata poate incheia un alt contract de munca, situatie care ii va permite cumularea pensiei cu salariul.

Bărbații au nevoie de un contract nou de muncă

In cazul barbatilor, continuarea activitatii se face doar cu acordul angajatorului. In cazul in care un barbat continua activitatea dupa indeplinirea conditiilor pentru pensie in baza aceluiasi contract de munca, atunci el isi va pierde pensia. Astfel, cei interesati sa mai lucreze trebuie sa permita contractului sa inceteze de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare, iar mai apoi sa incheie un alt contract dupa data inscrierii la pensie.

Spynews
Această casă “tradițională” din Popești-Leordeni se vinde cu 250.000 de euro. Cum justifică proprietarul prețul uriaș
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Planta exotică pe care o poți cultiva cu succes și în România. Se vinde în marile magazine din țară cu 145 de lei
Capital.ro
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Condiții draconice la nunta lui Ianis Hagi. Ce nu au voie să facă invitații
Spynews
Condiții speciale la nunta miliardarilor indieni. Ce nu au avut voie să facă invitații la nunta moștenitorului Ambani
Spynews
Nunta anului la Palatul Știrbey. Primele imagini de la biserica unde se căsătoresc Ianis și Elena Hagi
Evz.ro
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase! Mirii au ieșit în stradă și au făcut o horă machedonească
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă mare în familia lui Adrian Minune! Fiica artistului se căsătorește. Iată cum arată Adriana în ziua cea mare și câți invitați vor fi prezenți la eveniment
Capital.ro
Se suspendă TALONUL AUTO. Este ilegal pentru șoferii din ROMÂNIA
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Primele imagini cu atacatorul lui Donald Trump. A fost filmat pe acoperișul unei clădiri, după intervenția Serviciilor Secrete
stirilekanald.ro
"Era întins pe jos, cu un glonț în cap". Mărturia medicului care a încercat să-l resusciteze pe spectatorul împușcat la mitingul lui Trump
substantial.ro
Donald Trump atacat pe scenă: Imagini impresionante șochează America înainte de alegeri
MediaFlux
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI