Pensii 2024. Un milion de români primesc doar 1.000 de lei pe lună. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege

Pensiile s-au majorat cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2024 şi vor fi recalculate în septembrie, dar nu toţi seniorii vor ieşi pe plus după aplicarea noii formule de calcul.

13 mart. 2024, 11:34
Pensii 2024. Un milion de români primesc doar 1.000 de lei pe lună. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege

Pensii 2024. Autorităţile anunţă majorarea pensiilor de două ori în acest an, dar peste 1 milion de bătrâni, cam un sfert din total, sunt nevoiţi să traiscă doar cu 1.000 de lei pe luna în 2024.

În valoare de doar 1.281 de lei, pensia minimă reprezintă singura sursă de venit stabil pentru 1,1 milioane de seniori de la noi din tara, la ora actuala.

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, s-a referit la cazul unui pensionar cu indemnizație minimă socială de 1.125 lei. Potrivit calculelor de la Ministerul Muncii, dacă această persoană are o vechime în muncă de 35 de ani, va primi majorare de 87%, aproape dublu.

Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

Toate generatiile de dupa ’89 risca sa ajunga asistate social

Confrom unei analize a economistului Adrian Negrescu, „daca oamenii nu fac economii cand inca au serviciu, vom fi niste asistati social … e vorba despre toate generatiile de dupa 1989„. Practic, pensia nu va fi suficienta, iar nivelul de trai va depinde de economiile facute de-a lungul şperioadei de activitate.

Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Lista prețurilor principalelor alimente care se consumă în această perioadă

Din septembrie 2024 intră în vigoare noua lege a pensiilor. Noua lege prevede indexarea anuală cu rata inflaţiei, dar nu şi a 13-a pensie, ca în alte state UE

Începând cu data de 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua lege a pensiilor, moment în care pensionarii vor primi pensiile recalculate, ceea ce înseamnă că peste 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus.

Legat de a 13-a pensie, noua lege a pensiilor nu prevede acest aspect. Totuși, țări precum Ungaria, Polonia și Italia au reușit să introducă a 13-a pensie, aceasta fiind oferită doar persoanelor cu venituri foarte mici. Acest lucru reprezintă un ajutor din partea statului, cum ar fi la maghiari care îndeplinesc mai multe condiții pentru ca aceasta să fie aprobată.

În România, Executivul a decis să le ofere celor cu venituri mici vouchere de alimente de șase ori pe an, iar acest lucru îi ajută pe pensionari să facă față costurilor crescute de trai. De menționat este faptul că această strategie nu este echivalentă cu bonusurile pe care alte state europene le oferă, precum Italia sau Ungaria.

Pensii 2024. Vești bune pentru românii care au absolvit o facultate sau un urmat un master

Guvernul din Ungaria a luat inițiativa de a oferi un bonus suplimentar pensionarilor cu venituri reduse, dar această decizie a fost întâmpinată cu nemulțumire de către oameni din cauza sumelor oferite, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească. Potrivit ministrului de Finanțe Mihály Varga prima de pensie este condiționată de creșterea economică, aceasta fiind acordată doar dacă aceasta depășește 3,5%.

În acest an este estimată o creștere de 3,6%, iar suma maximă care va putea fi acordată va fi de 2000 de forinți, aproximativ 25 de lei românești. Pentru a primi acești bani, pensionarii sunt nevoiți să îndeplinească anumite condiții, iar una dintre acestea este ca suma pensionarului să nu depășească 80.000 de froniți, adică 1.000 de RON. În schimb, în România se acordă vouchere de alimente celor care au venituri sub 2.000 de lei.  Prima tranșă de bani a fost acordată începând cu luna februarie a acestui an și este în valoare de 250 de lei.

Cardurile sociale sunt destinate achiziționării de alimente și mese calde și vor ajunge la aproximativ 2,5 milioane de cetățeni români aflați în situații precare din punct de vedere material. Începând cu anul 2025, pachetele vor fi acordate o dată la 6 luni, cu o sumă maximă de 125 de lei. Aceeași regulă se va aplica și în perioada 2025-2027.

Pensii 2024. Cei care vor putea beneficia de aceste beneficii sunt:

– familiile și persoanele singure cu dreptul la ajutorul de incluziune

– familiile care primesc ajutor pentru familie cu copii

– persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață