Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii

Românii care au lucrat în străinătate trebuie să muncească până la 67 de ani în Italia şi să aibă 20 de ani de cotizaţii la sistemul de asigurări sociale, cu cinci mai mult faţă de legislaţia din România.
Filip Stan
19 apr. 2024, 18:18
Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii
Pensii 2024. Cine ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare şi ce condiții trebuie să îndeplinească

Pensii 2024. Vârsta standard de pensionare în Italia este de 67 de ani, iar pentru a beneficia de drepturile de pensie, lucrătorii trebuie să acumuleze cel puțin 20 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale, gestionat de INPS (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale).

Această cerință face ca mulți dintre cei peste un milion de români activi în diverse sectoare ale economiei italiene să trebuiască să muncească mai mult în comparație cu alte țări europene, unde stagiul minim de cotizare este adesea de doar 15 ani.

Condiția de vârstă și numărul de ani de cotizare sunt vitale pentru a se califica pentru pensie în Italia, un fapt ce poate influența planurile de pensionare ale multor români.

Sistemul de pensii din Italia este reglementat de Legea Fornero, un act normativ adoptat în 2011 și modificat de mai multe ori de-a lungul timpului pentru a răspunde nevoilor schimbătoare ale populației. Această lege a impus vârsta de pensionare la 67 de ani și a crescut perioada de cotizare necesară, în încercarea de a menține sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii.

EXCLUSIV| Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare! Marius Budăi a făcut anunțul mult așteptat de români
Varstele de pensionare in Europa

Austria – 65 / 60 de ani
Belgia – 65 de ani
Franta – 65 de ani si 4 luni
Bulgaria – 65 / 62 de ani
Italia – 66 de ani si 7 luni / 65 de ani si 7 luni
Grecia – 67 de ani
Irlanda – 66 de ani
Polonia – 65 de ani si 7 luni / 60 de ani si 7 luni
Romania – 65 de ani / 60 de ani si 7 luni

Valoarea pensiei poate varia semnificativ în funcție de salariul pe care l-au avut lucrătorii pe parcursul vieții lor profesionale și de totalul anilor de contribuție. Astfel, în timp ce unii pot beneficia de pensii generoase, alții ar putea să constate că pensia primită este mai mică decât s-ar fi așteptat, fapt ce subliniază importanța planificării financiare pe termen lung.

Pentru românii din Italia, aceste informații sunt esențiale, având în vedere că mulți dintre ei se apropie de vârsta de pensionare și trebuie să fie bine informați despre drepturile lor.

Pensionarea în Italia necesită îndeplinirea unor condiții specifice pentru a beneficia de pensia standard pentru limită de vârstă. În primul rând, este necesar să ai cel puțin 20 de ani de cotizare și să fi împlinit vârsta de 67 de ani.

Această regulă este aplicabilă persoanelor care au început să contribuie la sistemul de pensii înainte de anul 1996. Cei care au cotizat cel puțin o săptămână înainte de acest an pot accesa pensia la îndeplinirea acestor criterii.

Pentru cei care au început să lucreze și să cotizeze după 1996, majoritatea românilor din Italia inclusiv, cerințele sunt diferite. Aceștia trebuie să aibă nu doar 20 de ani de contribuții și să atingă vârsta de 67 de ani, dar pensia lor trebuie să fie de cel puțin 530,50 de euro pe lună.

Cadou otrăvit de Ziua Internaţională a Femeii 2024. Vârsta de pensionare a femeilor creşte la 65 de ani
Dacă această sumă nu este atinsă, persoanele respective trebuie să continue să lucreze până când îndeplinesc aceste condiții, ceea ce poate însemna prelungirea activității până la 71 de ani.

Persoanele care au contribuit înainte de 1996 și au împlinit criteriile menționate pot primi o pensie minimă de 614 euro lunar de la INPS, chiar la vârsta de 67 de ani, indiferent de sumele contribuite anterior.

În comparație, cei care au început să contribuie după 1 ianuarie 1996 au opțiunea de a accesa pensia mai devreme, la 64 de ani, dacă suma pensiei atinge un nivel minim predefinit, fără a fi nevoie să aștepte până la 67 de ani.

Aceste diferențe subliniază complexitatea sistemului italian de pensii, care variază semnificativ în funcție de anul în care au început contribuțiile. Pentru românii care lucrează în Italia, este vital să fie conștienți de aceste detalii pentru a planifica corespunzător pensionarea.

De asemenea, este important ca cei care se întorc în România să fie informați despre cum pot solicita drepturile de pensie acumulate în Italia prin intermediul Casei de Pensii și al INPS, având în vedere că un număr considerabil de persoane beneficiază de pensii între 500 și 1.500 de euro lunar, conform statisticilor recente.

Pensionarii români din diaspora trebuie să depună de 2 ori pe an un document, altfel rămân fără bani

Noua legislație a pensiilor vine cu o nouă obligație pentru pensionari români care locuiesc în diaspora. Aceștia trebuie să ducă la Casa de Pensii, de două ori pe an, certificatul de viaţă pentru a nu-și pierde pensia.

Certificatul de viață este un document care confirmă că pensionarul care locuiește în străinătate este încă în viață și trebuie depus la autoritățile române până la 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, potrivit TVR Info.

Dacă termenele nu sunt respectate, plata pensiilor este sistată începând cu luna următoare celei în care nu au depus dovada de viață.

În cazul în care beneficiarul prezintă certificatul de viață după termenul limită, plata pensiilor va reîncepe de la data suspendării.

Ministrul Muncii: „Fiecare român va avea o pensie mai bună în 2024!” Cum se calculează punctele-bonus şi de ce s-a egalizat vârsta de pensionare la 65 de ani
Pensionarul trebuie să semneze hârtia în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de reședință permanentă, după caz, iar această autoritate trebuie să certifice acest fapt.

Aceste autorități pot include instituții de asigurări sociale/pensii, agenții administrative locale și notari publici aflați sub jurisdicția statului de domiciliu sau de reședință. În prezent, certificatul de viață trebuie depus doar o singură dată pe an.

DailyBusiness
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Ce alimente nu ar trebui să mai mănânci între orele 21:00 și 23:00. Nutriționiștii recomandă să le eviți cu orice preț
Capital.ro
Călin Georgescu, în șoc! Cine va fi ales președinte. Americanii și ungurii îl susțin deja
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge și se va depune zăpadă de Crăciun şi de Anul Nou
Adevarul
Imaginile care surprind mașina lui Călin Georgescu la ferma de cai de la Ciolpani. S-ar fi întâlnit cu Horațiu Potra
wowbiz.ro
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Ziua în care apele s-au înnegrit, iar păsările și-au oprit zborul. Lumea s-a schimbat pentru totdeauna
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care ar putea primi un bonus de 50% la pensie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a prezis Nostradamus pentru 2025: se pune la cale un război și 2 țări intră în conflict
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. A intrat în vigoare în România azi, 10 decembrie. S-a luat dreptul de circulație
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
SUA alocă 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina din împrumutul G7
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT în DECEMBRIE! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie