Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii

Românii care au lucrat în străinătate trebuie să muncească până la 67 de ani în Italia şi să aibă 20 de ani de cotizaţii la sistemul de asigurări sociale, cu cinci mai mult faţă de legislaţia din România.
Filip Stan
19 apr. 2024, 18:18
Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii
Pensii 2024. Cine ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare şi ce condiții trebuie să îndeplinească

Pensii 2024. Vârsta standard de pensionare în Italia este de 67 de ani, iar pentru a beneficia de drepturile de pensie, lucrătorii trebuie să acumuleze cel puțin 20 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale, gestionat de INPS (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale).

Această cerință face ca mulți dintre cei peste un milion de români activi în diverse sectoare ale economiei italiene să trebuiască să muncească mai mult în comparație cu alte țări europene, unde stagiul minim de cotizare este adesea de doar 15 ani.

Condiția de vârstă și numărul de ani de cotizare sunt vitale pentru a se califica pentru pensie în Italia, un fapt ce poate influența planurile de pensionare ale multor români.

Sistemul de pensii din Italia este reglementat de Legea Fornero, un act normativ adoptat în 2011 și modificat de mai multe ori de-a lungul timpului pentru a răspunde nevoilor schimbătoare ale populației. Această lege a impus vârsta de pensionare la 67 de ani și a crescut perioada de cotizare necesară, în încercarea de a menține sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii.

EXCLUSIV| Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare! Marius Budăi a făcut anunțul mult așteptat de români
Varstele de pensionare in Europa

Austria – 65 / 60 de ani
Belgia – 65 de ani
Franta – 65 de ani si 4 luni
Bulgaria – 65 / 62 de ani
Italia – 66 de ani si 7 luni / 65 de ani si 7 luni
Grecia – 67 de ani
Irlanda – 66 de ani
Polonia – 65 de ani si 7 luni / 60 de ani si 7 luni
Romania – 65 de ani / 60 de ani si 7 luni

Valoarea pensiei poate varia semnificativ în funcție de salariul pe care l-au avut lucrătorii pe parcursul vieții lor profesionale și de totalul anilor de contribuție. Astfel, în timp ce unii pot beneficia de pensii generoase, alții ar putea să constate că pensia primită este mai mică decât s-ar fi așteptat, fapt ce subliniază importanța planificării financiare pe termen lung.

Pentru românii din Italia, aceste informații sunt esențiale, având în vedere că mulți dintre ei se apropie de vârsta de pensionare și trebuie să fie bine informați despre drepturile lor.

Pensionarea în Italia necesită îndeplinirea unor condiții specifice pentru a beneficia de pensia standard pentru limită de vârstă. În primul rând, este necesar să ai cel puțin 20 de ani de cotizare și să fi împlinit vârsta de 67 de ani.

Această regulă este aplicabilă persoanelor care au început să contribuie la sistemul de pensii înainte de anul 1996. Cei care au cotizat cel puțin o săptămână înainte de acest an pot accesa pensia la îndeplinirea acestor criterii.

Pentru cei care au început să lucreze și să cotizeze după 1996, majoritatea românilor din Italia inclusiv, cerințele sunt diferite. Aceștia trebuie să aibă nu doar 20 de ani de contribuții și să atingă vârsta de 67 de ani, dar pensia lor trebuie să fie de cel puțin 530,50 de euro pe lună.

Cadou otrăvit de Ziua Internaţională a Femeii 2024. Vârsta de pensionare a femeilor creşte la 65 de ani
Dacă această sumă nu este atinsă, persoanele respective trebuie să continue să lucreze până când îndeplinesc aceste condiții, ceea ce poate însemna prelungirea activității până la 71 de ani.

Persoanele care au contribuit înainte de 1996 și au împlinit criteriile menționate pot primi o pensie minimă de 614 euro lunar de la INPS, chiar la vârsta de 67 de ani, indiferent de sumele contribuite anterior.

În comparație, cei care au început să contribuie după 1 ianuarie 1996 au opțiunea de a accesa pensia mai devreme, la 64 de ani, dacă suma pensiei atinge un nivel minim predefinit, fără a fi nevoie să aștepte până la 67 de ani.

Aceste diferențe subliniază complexitatea sistemului italian de pensii, care variază semnificativ în funcție de anul în care au început contribuțiile. Pentru românii care lucrează în Italia, este vital să fie conștienți de aceste detalii pentru a planifica corespunzător pensionarea.

De asemenea, este important ca cei care se întorc în România să fie informați despre cum pot solicita drepturile de pensie acumulate în Italia prin intermediul Casei de Pensii și al INPS, având în vedere că un număr considerabil de persoane beneficiază de pensii între 500 și 1.500 de euro lunar, conform statisticilor recente.

Pensionarii români din diaspora trebuie să depună de 2 ori pe an un document, altfel rămân fără bani

Noua legislație a pensiilor vine cu o nouă obligație pentru pensionari români care locuiesc în diaspora. Aceștia trebuie să ducă la Casa de Pensii, de două ori pe an, certificatul de viaţă pentru a nu-și pierde pensia.

Certificatul de viață este un document care confirmă că pensionarul care locuiește în străinătate este încă în viață și trebuie depus la autoritățile române până la 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, potrivit TVR Info.

Dacă termenele nu sunt respectate, plata pensiilor este sistată începând cu luna următoare celei în care nu au depus dovada de viață.

În cazul în care beneficiarul prezintă certificatul de viață după termenul limită, plata pensiilor va reîncepe de la data suspendării.

Ministrul Muncii: „Fiecare român va avea o pensie mai bună în 2024!” Cum se calculează punctele-bonus şi de ce s-a egalizat vârsta de pensionare la 65 de ani
Pensionarul trebuie să semneze hârtia în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de reședință permanentă, după caz, iar această autoritate trebuie să certifice acest fapt.

Aceste autorități pot include instituții de asigurări sociale/pensii, agenții administrative locale și notari publici aflați sub jurisdicția statului de domiciliu sau de reședință. În prezent, certificatul de viață trebuie depus doar o singură dată pe an.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!