Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii

Românii care au lucrat în străinătate trebuie să muncească până la 67 de ani în Italia şi să aibă 20 de ani de cotizaţii la sistemul de asigurări sociale, cu cinci mai mult faţă de legislaţia din România.
Filip Stan
19 apr. 2024, 18:18
Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii
Pensii 2024. Cine ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare şi ce condiții trebuie să îndeplinească

Pensii 2024. Vârsta standard de pensionare în Italia este de 67 de ani, iar pentru a beneficia de drepturile de pensie, lucrătorii trebuie să acumuleze cel puțin 20 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale, gestionat de INPS (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale).

Această cerință face ca mulți dintre cei peste un milion de români activi în diverse sectoare ale economiei italiene să trebuiască să muncească mai mult în comparație cu alte țări europene, unde stagiul minim de cotizare este adesea de doar 15 ani.

Condiția de vârstă și numărul de ani de cotizare sunt vitale pentru a se califica pentru pensie în Italia, un fapt ce poate influența planurile de pensionare ale multor români.

Sistemul de pensii din Italia este reglementat de Legea Fornero, un act normativ adoptat în 2011 și modificat de mai multe ori de-a lungul timpului pentru a răspunde nevoilor schimbătoare ale populației. Această lege a impus vârsta de pensionare la 67 de ani și a crescut perioada de cotizare necesară, în încercarea de a menține sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii.

EXCLUSIV| Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare! Marius Budăi a făcut anunțul mult așteptat de români
Varstele de pensionare in Europa

Austria – 65 / 60 de ani
Belgia – 65 de ani
Franta – 65 de ani si 4 luni
Bulgaria – 65 / 62 de ani
Italia – 66 de ani si 7 luni / 65 de ani si 7 luni
Grecia – 67 de ani
Irlanda – 66 de ani
Polonia – 65 de ani si 7 luni / 60 de ani si 7 luni
Romania – 65 de ani / 60 de ani si 7 luni

Valoarea pensiei poate varia semnificativ în funcție de salariul pe care l-au avut lucrătorii pe parcursul vieții lor profesionale și de totalul anilor de contribuție. Astfel, în timp ce unii pot beneficia de pensii generoase, alții ar putea să constate că pensia primită este mai mică decât s-ar fi așteptat, fapt ce subliniază importanța planificării financiare pe termen lung.

Pentru românii din Italia, aceste informații sunt esențiale, având în vedere că mulți dintre ei se apropie de vârsta de pensionare și trebuie să fie bine informați despre drepturile lor.

Pensionarea în Italia necesită îndeplinirea unor condiții specifice pentru a beneficia de pensia standard pentru limită de vârstă. În primul rând, este necesar să ai cel puțin 20 de ani de cotizare și să fi împlinit vârsta de 67 de ani.

Această regulă este aplicabilă persoanelor care au început să contribuie la sistemul de pensii înainte de anul 1996. Cei care au cotizat cel puțin o săptămână înainte de acest an pot accesa pensia la îndeplinirea acestor criterii.

Pentru cei care au început să lucreze și să cotizeze după 1996, majoritatea românilor din Italia inclusiv, cerințele sunt diferite. Aceștia trebuie să aibă nu doar 20 de ani de contribuții și să atingă vârsta de 67 de ani, dar pensia lor trebuie să fie de cel puțin 530,50 de euro pe lună.

Cadou otrăvit de Ziua Internaţională a Femeii 2024. Vârsta de pensionare a femeilor creşte la 65 de ani
Dacă această sumă nu este atinsă, persoanele respective trebuie să continue să lucreze până când îndeplinesc aceste condiții, ceea ce poate însemna prelungirea activității până la 71 de ani.

Persoanele care au contribuit înainte de 1996 și au împlinit criteriile menționate pot primi o pensie minimă de 614 euro lunar de la INPS, chiar la vârsta de 67 de ani, indiferent de sumele contribuite anterior.

În comparație, cei care au început să contribuie după 1 ianuarie 1996 au opțiunea de a accesa pensia mai devreme, la 64 de ani, dacă suma pensiei atinge un nivel minim predefinit, fără a fi nevoie să aștepte până la 67 de ani.

Aceste diferențe subliniază complexitatea sistemului italian de pensii, care variază semnificativ în funcție de anul în care au început contribuțiile. Pentru românii care lucrează în Italia, este vital să fie conștienți de aceste detalii pentru a planifica corespunzător pensionarea.

De asemenea, este important ca cei care se întorc în România să fie informați despre cum pot solicita drepturile de pensie acumulate în Italia prin intermediul Casei de Pensii și al INPS, având în vedere că un număr considerabil de persoane beneficiază de pensii între 500 și 1.500 de euro lunar, conform statisticilor recente.

Pensionarii români din diaspora trebuie să depună de 2 ori pe an un document, altfel rămân fără bani

Noua legislație a pensiilor vine cu o nouă obligație pentru pensionari români care locuiesc în diaspora. Aceștia trebuie să ducă la Casa de Pensii, de două ori pe an, certificatul de viaţă pentru a nu-și pierde pensia.

Certificatul de viață este un document care confirmă că pensionarul care locuiește în străinătate este încă în viață și trebuie depus la autoritățile române până la 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, potrivit TVR Info.

Dacă termenele nu sunt respectate, plata pensiilor este sistată începând cu luna următoare celei în care nu au depus dovada de viață.

În cazul în care beneficiarul prezintă certificatul de viață după termenul limită, plata pensiilor va reîncepe de la data suspendării.

Ministrul Muncii: „Fiecare român va avea o pensie mai bună în 2024!” Cum se calculează punctele-bonus şi de ce s-a egalizat vârsta de pensionare la 65 de ani
Pensionarul trebuie să semneze hârtia în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de reședință permanentă, după caz, iar această autoritate trebuie să certifice acest fapt.

Aceste autorități pot include instituții de asigurări sociale/pensii, agenții administrative locale și notari publici aflați sub jurisdicția statului de domiciliu sau de reședință. În prezent, certificatul de viață trebuie depus doar o singură dată pe an.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'