Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obţine cu taxe zero adeverinţele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 şi 6.000 lei, costurile se reduc la jumătate.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:37
Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii cu venituri de cel mult 2.999 de lei. Va fi GRATUIT!

Pensii 2024. A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă privind completarea Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Textul integral al expunerii de motive a proiectului poate fi citit în rândurile de mai jos.

„În prezent, mulţi pensionari întâmpină dificultăţi în obţinerea adeverinţelor care dovedesc veniturile brute realizate pe parcursul vieţii profesionale, fie din cauza inexistenţei arhivelor în format digital, fie din cauza costurilor asociate cu obţinerea acestora. Costurile percepute de către deţinătorii de arhive sau operatorii economici autorizaţi pentru prestarea serviciilor arhivistice pot fi semnificative, mai ales pentru pensionarii cu venituri mici.

Pensii 2024.  Această situaţie creează o inechitate socială, deoarece pensionarii cu venituri reduse sunt afectaţi în mod disproporţionat de costurile obţinerii documentelor necesare, având în vedere resursele financiare limitate. Propunerea legislativă răspunde acestei probleme, instituind mecanisme de decontare integrală sau parţială a costurilor pentru aceştia.

Pensii 2024. Adeverinţe plătite 50% pentru cei cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON

Modificarea propusă prin introducerea alineatelor 2(1) şi 2(2) la Art. 139 din Legea nr. 360/2023 vizează două categorii de pensionari:

  • Pensionarii cu pensii de până la 3.000 RON, care vor beneficia de decontarea integrală a costurilor aferente obţinerii adeverinţelor.
  • Pensionarii cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON, care vor beneficia de decontarea în procent de 50% a costurilor pentru obţinerea documentelor.

Această împărţire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar şi de a oferi un ajutor substanţial celor cu venituri medii, pentru care costurile pot reprezenta o dificultate semnificativă.

Impactul social
Implementarea acestor prevederi va avea un impact social pozitiv. Pensionarii, în special cei cu venituri reduse, vor avea acces mai uşor la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor sau alte proceduri legale. Astfel, se vor elimina barierele financiare care împiedicau exercitarea drepturilor legale ale acestora.

De asemenea, această măsură va contribui la reducerea stresului financiar asupra pensionarilor, având un efect direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii lor. În plus, va facilita o recalculare mai rapidă şi corectă a pensiilor, acolo unde este cazul, ceea ce va duce la un sistem de pensii mai echitabil.

Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive

Deşi propunerea implică un efort bugetar din partea statului, prin suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, acest impact este moderat şi justificat din perspectiva beneficiilor sociale. Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor.

Completarea Legii nr. 360/2023 cu prevederi privind decontarea totală sau parţială a costurilor pentru obţinerea adeverinţelor de venituri lunare brute oferă un sprijin esenţial pensionarilor cu venituri reduse sau medii. Aceste măsuri vor contribui la reducerea poverii financiare asupra persoanelor în vârstă, facilitând accesul la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor şi, implicit, asigurând o mai mare echitate socială.”

CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.

„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, transmite CNPP.

Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:

  • e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
  • dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
  • dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
  • dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.

În cazul în care angajatorul este încă în activitate, acesta are obligația, potrivit Codului muncii, să elibereze o astfel de adeverință.

Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.

Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:

  • datele de identificare a persoanei;
  • denumirea unităţii;
  • perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
  • funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
  • denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
  • perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

De asemenea, adeverinţele trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Loto Grecia, jocul care i-a înnebunit pe români. Cum se joacă, de fapt, și ce câștiguri sunt. Loteria de la Atena are extrageri la fiecare 5 minute
Capital.ro
Mașinile pentru care nu mai trebuie ITP. Șoferii scapă de obligație de la 1 ianuarie
Playtech.ro
A MURIT, la București, sub ochii a sute de oameni! Momentul când bărbatul se prăbușește în mijlocul mulțimii
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trecerea la Ora de Iarnă 2024. Se dă ceasul înapoi pe 3 noiembrie
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Statele Unite trimit un sistem antirachetă avansat în Israel pentru apărarea aeriană
MediaFlux
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche biserică creștină cunoscută: unde a fost descoperită