Pensii 2025, Mica Recalculare: Pensiile recalculate ar putea ajunge cu două luni întârziere. Banii se plătesc retroactiv

Procesul de Mica Recalculare a pensiilor, care trebuia finalizat în luna martie 2025, înregistrează întârzieri semnificative, ceea ce afectează zeci de mii de pensionari. Aceștia ar fi trebuit să primească sumele recalculate încă din martie, însă problemele tehnice ale programului informatic destinat recalculării au dus la amânarea plăților. În cel mai bun caz, pensionarii vor primi banii în aprilie sau mai, însă există posibilitatea ca întregul proces să dureze până în luna iunie.
Filip Stan
20 mart. 2025, 21:38
Pensii 2025, Mica Recalculare: Pensiile recalculate ar putea ajunge cu două luni întârziere. Banii se plătesc retroactiv

Pensii 2025. Noua lege a pensiilor prevedea că recalcularea trebuia să fie implementată de la 1 septembrie 2024 și să fie finalizată până în martie 2025. Însă, potrivit newsweek.ro, surse din cadrul Casei Naționale de Pensii au declarat că sistemul informatic necesar pentru această recalculare nu este încă funcțional. Din acest motiv, adeverințele depuse pentru Mica Recalculare nu au putut fi procesate la timp.

Oficialii Casei de Pensii afirmă că abia după 1 aprilie va fi posibilă procesarea acestora, dar volumul de muncă este foarte mare și poate dura luni întregi până la finalizarea recalculării.

Pensionarii care au avut venituri nepermanente, cum ar fi sporuri, ore suplimentare, prime, al 13-lea salariu și diverse alte indemnizații, vor primi sume suplimentare în urma Micii Recalculări. Cu toate acestea, aceste sporuri nu vor influența semnificativ cuantumul pensiei.

Estimările oficiale arată că pensionarii vor primi creșteri între 100 și 250 de lei, însă există și cazuri în care recalcularea poate aduce sume nesemnificative sau chiar scăderi ale pensiei, în funcție de perioada de contribuție și formula aplicată.

Persoanele care au lucrat în sistemul de acord global sunt printre cele mai avantajate de această recalculare. Pentru acești pensionari, se estimează o creștere medie de aproximativ 250 de lei. Deja, la nivelul fiecărei Case de Pensii, au fost depuse peste 3.000 de adeverințe pentru această categorie de angajați. Totuși, procesarea acestora necesită o verificare atentă a documentelor și o aplicare corectă a formulei de calcul, ceea ce contribuie la întârzierea plăților.

În același timp, pensionarii trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le depun pentru recalculare. Există situații în care, în urma unei evaluări detaliate, pensia poate scădea în loc să crească. Din acest motiv, specialiștii în domeniu recomandă ca fiecare solicitant să își verifice cu atenție adeverințele și să aplice formula de calcul înainte de a depune actele la Casa de Pensii. Odată ce recalcularea este efectuată, suma stabilită rămâne definitivă și nu mai poate fi modificată.

În concluzie, Mica Recalculare a pensiilor din 2025 se confruntă cu întârzieri semnificative din cauza problemelor tehnice și a volumului mare de muncă. Pensionarii trebuie să fie pregătiți pentru o așteptare mai lungă, iar mulți dintre ei ar putea primi banii abia în lunile mai sau iunie. În funcție de categoria profesională și de tipul veniturilor realizate de-a lungul carierei, creșterea pensiei va fi diferită. Cei care au avut venituri nepermanente pot primi sume modeste, în timp ce angajații care au lucrat în acord global sunt cei mai avantajați. Pe de altă parte, există și cazuri în care pensia poate scădea, motiv pentru care este esențial ca fiecare pensionar să analizeze atent documentele depuse pentru recalculare.

Pensii 2025. Cum pot primi seniorii bani în plus la pensie, după mica recalculare

 

Pensii 2025. Seniorii care se află în procesul de mica recalculare a pensiilor pot primi bani suplimentari, însă aceștia vor trebui să fie foarte atenți la detaliile necesare pentru a beneficia de această mărire. Pensiile urmează să fie recalculate, iar persoanele care au avut venituri nepermanente pe parcursul vieții lor active vor putea să observe o creștere semnificativă a veniturilor lor.

Mica recalculare reprezintă procesul de ajustare a pensiilor, pentru ca acesta să reflecteze toate tipurile de venituri realizate de pensionari de-a lungul carierei lor. Procesul vizează un număr de 2 milioane de pensionari, iar aproximativ jumătate dintre aceștia speră obținerea majorării pensiei, datorită veniturilor nepermanente pe care le-au avut anterior.

Citește și : Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Pentru a beneficia de mărirea pensiei, seniorii trebuie să fi avut, de-a lungul activității lor profesionale, venituri nepermanente care să fi fost luate în calcul la recalculare. Veniturile includ:

  • Formele de retribuire în acord, cu bucata, în regie sau pe bază de tarife și cote procentuale;
  • Premiile anuale sau premiile acordate pe parcursul anului pentru realizări deosebite;
  • Recompensele cu caracter limitat, acordate în anumite sectoare de activitate;
  • Al treisprezecelea salariu;
  • Plata pentru orele suplimentare efectuate peste programul normal de lucru;
  • Sporuri acordate personalului didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care se ocupă cu perfecționarea învățătorilor și educatorilor;
  • Indemnizațiile de muncă nenormată;
  • Alte sporuri sau beneficii care nu aveau caracter permanent și pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale.

Documentele necesare pentru recalculare

Pensionarii care doresc să beneficieze de creșteri salariale în urma recalculării, trebuie să depună documente care să ateste veniturile nepermanente pe care aceștia le-au avut de-a lungul anilor.

Asta înseamnă că seniorii vor trebui să obțină adeverințe care să dovedească faptul că au încasat venituri nepermanente, însă nu toate persoanele au la dispoziție aceste documente.

Citește și : Când primesc românii pensiile în luna martie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

În special, pentru anumite locuri de muncă sau companii care nu mai există, pensionarii pot să se confrunte cu anumite dificultăți în a găsi dovezi ale veniturilor, iar unele firme specializate care ajută la găsirea acestor documente pot să solicite sume considerabile, de ordinul miilor de lei, pentru acest serviciu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african