Pensii 2025. Sărăcia și vremurile grele se abat peste România. Pensionarii ajung să fie nevoiți să se împrumute pentru a-și achita datoriile și a-și duce traiul de pe o zi pe alta. Mulți dintre ei nu-și mai pot plăti ratele, iar Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Instituția transmite că sumele pe care le are de recuperat de la bătrâni depășesc 22 de miliarde de lei.1
Fie că se împrumută de la bancă, nu plătesc impozitele sau amenzile, pensionarii se pot trezi cu jumătate de pensie oprită până la achitarea datoriei. Astfel, o instituție financiară sau o bancă poate cere Casei de Pensii, cu o decizie judecătorească, să pună poprire pe pensia celui datornic.
ANAF poate cere și ea Casei de Pensii să pună poprire pe venitul lunar dacă respectivul pensionar nu își poate plăti o amendă sau taxele și impozitele pe care le datorează.
Când primește decizia judecătorească, Casa de Pensii impune decizia de poprire fără acordul pensionarului. Suma oprită nu poate să fie mai mare de o treime din pensie, însă în unele cazuri poate ajunge chiar și la jumătate din acest venit, ceea ce este destul de grav.
CNPP a transmis, pentru Mediaflux, că, numai în luna martie 2025, 95.006 pensionari au avut poprire pe pensie, reținându-se de la aceștia peste 31,6 milioane de lei.
Totalul sumelor care trebuie reținute de la pensionari peste 22 miliarde de lei.
Practic, Casa de Pensii a transmis că instituțiile teritoriale au calitate de terț poprit, în conformitate cu prevederile art.784, alin.1 CPC (codul de procedură civilă) și, în baza comunicării adresei de înființare a popririi, acesta are obligativitatea să dispună înființarea popririi pe drepturile de pensie pentru recuperarea sumei datorate de pensionari.
Potrivit art.729, alin.1 și 2 Cod de Procedură Civilă, poprirea se instituie în cuantum de până la 1/3 lunar din pensia de asigurări sociale, sau după caz în situaţia în care există mai multe hotărâri de înfiinţare a popririi, în cazul aceleiaşi persoane, reţinerea din pensie poate fi de până la ½ din pensie.