Pensii 2025: Românii vor o pensie de o mie de euro pe lună, dar se tem că nu bor mai fi bani de pensii

58% (faţă de 55% în 2022) dintre români cred că statul va avea dificultăţi cu plata pensiilor pentru generaţiile viitoare, în timp ce doar 36% sunt optimişti că nu vor fi probleme.
Filip Stan
17 mart. 2025, 19:09
Pensii 2025: Românii vor o pensie de o mie de euro pe lună, dar se tem că nu bor mai fi bani de pensii
PENSII 2025 Cumulul pensiei cu salariul. Cum să eviţi pierderile financiare

Pensii 2025: Conform sondajului, 97% dintre respondenţi au auzit de Pilonul 2 de pensii private (faţă de 90% la precedentul sondaj, din 2022), iar 79% ştiu că sunt participanţi la acest sistem (66% în 2022). 61% dintre români declară că au multă şi foarte multă încredere în Pilonul 2 de pensii private, în creştere substanţială faţă de 43% în 2022. Mai mult, 82% susţin că Pilonul 2 trebuie menţinut, faţă de doar 67% în 2022 – indicatori care denotă niveluri record de încredere pentru pensiile private.

Cifrele statistice ale Casei Naţionale de Pensii Publice arată că, în prezent, mai puţin de jumătate de milion de pensionari, adică 10,4% din total, beneficiază de o pensie publică peste acest nivel, ceea ce subliniază încă o dată diferenţa substanţială între aşteptările legitime ale populaţiei active şi posibilităţile sistemului de pensii de stat, aflat sub presiuni financiare dar şi demografice. „Pentru a acoperi acest deficit între aşteptări şi realitatea curentă, Pilonul 2 de pensii private este considerat cel mai potrivit instrument de acumulare financiară pe termen lung, câtă vreme 74% dintre români declară că nu economisesc suplimentar, în afara pensiilor private la care contribuie”, se precizează în cercetare.

Pensii 2025. Se schimbă legea privind impozitarea pensiilor. Anunțul de ultimă oră care îi vizează pe toți pensionarii

De asemenea, toţi indicatorii de satisfacţie a clienţilor privind administrarea Pilonului 2 arată creşteri substanţiale faţă de sondajul realizat în 2022. Românii sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi în proporţie de 60% de accesul la informaţie privind Pilonul 2 (faţă de 47% în 2022), 55% sunt satisfăcuţi de siguranţa şi garanţiile sistemului (faţă de 38% în 2022), iar 46-47% sunt mulţumiţi de randamentele şi costurile de administrare (36%-37% în 2022).

Datele sondajului mai arată o îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere a detaliilor Pilonului 2 de către majoritatea respondenţilor. 78% dintre români ştiu că banii din Pilonul 2 sunt proprietatea lor personală, 71% ştiu că sumele acumulate se moştenesc în cazul decesului, 69% cunosc că sumele acumulate în Pilonul 2 sunt garantate şi nu pot fi pierdute, iar 66% înţeleg că aceşti bani sunt investiţi continuu pe pieţele financiare şi contribuie la dezvoltarea economiei României.

„Cifrele arată o creştere semnificativă a tuturor indicatorilor de încredere şi satisfacţie a românilor faţă de Pilonul 2 de pensii private, o recunoaştere atât a rezultatelor investiţionale excelente ale fondurilor de pensii în cei 17 ani de funcţionare, cât şi a eforturilor continue de comunicare şi conştientizare din partea industriei noastre către marele public. Pe lângă rolul său financiar evident, Pilonul 2 are şi un puternic rol social, de educare financiară continuă şi de stimulare a spiritului de economisire a populaţiei”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR, citat în cadrul prezentării sondajului.

Citește și Creşte vârsta de pensionare şi impozitarea pensiilor. Decizia guvernului care se aplică din 2025

Rezultatele cercetării sociologice arată şi o uşoară îmbunătăţire a economisirii populaţiei: 22% dintre respondenţi declară că au şi alte economii în mod special pentru pensie, o creştere totuşi semnificativă faţă de procentul de 12% din 2022. 37% dintre respondenţi spun că nu reuşesc să economisească niciodată, 10% spun că pot pune bani deoparte o dată pe an, 37% o dată la câteva luni şi doar 16% spun că îşi permit să economisească bani lună de lună. Pentru cei 63% care declară că pot economisi, priorităţile sumelor puse deoparte sunt, în ordine, situaţiile de urgenţă, vacanţele sau alte distracţii, îmbunătăţirea locuinţei, educaţia copiilor şi maşina personală.

Cu privire la pensia de stat, sondajul relevă persistenţa aceloraşi temeri ca şi la ediţia anterioară. 58% (faţă de 55% în 2022) dintre români cred că statul va avea dificultăţi cu plata pensiilor pentru generaţiile viitoare, în timp ce doar 36% sunt optimişti că nu vor fi probleme (37% în 2022). 81% dintre români cred că vârsta de pensionare din sistemul public va continua să crească, iar 77% se tem că nu cunosc ce pensie vor avea, întrucât nivelul acesteia depinde de deciziile politice.

„Studiul ne arată că nivelul indicatorilor de satisfacţie şi încredere în Pilonul 2 de pensii private creşte pe măsură ce nivelul de informare a participanţilor este mai ridicat. De exemplu, 72% dintre respondenţii cu studii superioare cunosc faptul ca banii colectaţi prin Pilonul II de pensii sunt investiţi continuu şi contribuie la dezvoltarea economiei României”, a afirmat Alina Dincă, director executiv ISRA Center, care a coordonat derularea cercetării sociologice.

Sondajul de opinie este reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, cu vârsta 25-60 de ani, cu venituri medii şi ridicate. Sondajul a fost derulat în perioada ianuarie-februarie 2025 pe un eşantion de 1.100 de respondenţi, prin interviuri faţă în faţă, pe tabletă (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia României participantă la Pilonul 2 de pensii. Sondajul prezentat este al patrulea realizat de ISRA Center pentru APAPR, după cele din 2018, 2019 şi 2022.

ISRA Center, fondată în 2001, este o companie independentă de cercetare sociologică şi de marketing. Din 2010, ISRA Center este reprezentantul exclusiv în România al IRIS Network. ISRA Center nu a derulat şi nu derulează sondaje politice sau electorale.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele