Pensii iunie 2024, veste proastă pentru 5 milioane de pensionari

După ce au primit banii anticipat de Paşte, pensionarii din România vor avea mai mult de aşteptat în luna iunie până când vor intra banii de pensii.
Alina Costache
25 mai 2024, 08:46
Pensii iunie 2024, veste proastă pentru 5 milioane de pensionari

Pensii iunie 2024. Românii cu venituri mici vor primi mai mulți bani luna care vine deoarece se plătesc şi voucherele de alimentre, în valoare de 250 de lei.

Apoi, nu mai este mult timp până când românii mai norocoşi vor primi şi pensiile majorate, respectiv din septembrie, după implementarea moi legi a pensiilor.

Milioanele de pensionari români așteaptă cu nerăbdare să le intre pensiile pe luna iunie 2024, după ce virarea pensiilor din luna mai s-a făcut mai devreme decât de obicei.

Spre deosebire de luna anterioară, când pensiile au fost livrate atât pe card cât și de Poșta Română în primele trei zile ale lunii, având în vedere că a fost Paştele, în iunie se revine la calendarul obișnuit. Astfel, românii vor avea mai mult zile de aşteptat.

După ce Guvernul a decis să vireze pensiile din luna mai înainte de Paște, pentru ca românii să aibă bani de sărbători, acum bătrânii trec printr-o perioadă mai lungă fără bani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Cum se calculează pensia
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

250 de lei în plus la pensie pentru 2,5 miloane de români. banii intră pe card în iunie

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Peste 2,5 milioane de români iau bani pe voucherele de alimente
În afară de pensie, mulţi pensionari vor primi în iunie şi bani pe voucherele de alimente.

Aproximativ 2,6 milioane de români, beneficiari ai cardurilor sociale pentru alimente, vor primi o nouă tranșă de 250 de lei.

Printre românii care se află pe lista beneficiarilor se numără persoanele cu grad de handicap, cei care au venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei dar și pensionarii sistemului public de pensii.

Pensii iunie 2024. Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

– persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

Vouchere de vacanţă 2024. Primii bugetari care îşi fac concediul cu 1.600 de lei gratis de la stat

– persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Anul acesta, peste 2,5 milioane de români vor beneficia de cardurile pentru alimente.

”Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, instituții subordonate și respectiv sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene situația centralizată cu beneficiarii de carduri sociale pentru alimente:

– 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu

– 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;

– 3.130 familii monoparentale;

– 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;

– 1.714.246 de pensionari

– 528 de persoane fără adăpost.

„Din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale.

În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie”, spunea Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, cu ceva vreme în urmă.

Pensii iunie 2024. Data la care intră pensiile românilor în iunie 2024
Pensiile care intră pe card se alocă în data de 12 iunie 2024, dar nu mai târziu de data de 13 aprilie, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Având în vedere că ziua de 12 iunie este miercuri și nu este zi de sărbătoare legală, nu se vor face decalări la plata pensiilor pe card.

Luna trecută s-a făcut o excepție de la acest regulament, iar pensionarii și-au văzut pensiile pe card încă din data de 3 mai, fiind Paştele.

Când ajung pensiile la oficiile poștale
Pensiile românilor din luna iunie 2024 care vin cu Poșta Română ar trebui să se achite în intervalul 1-15 iunie, la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Bat clopote de nuntă pentru Loredana Chivu! „Am primit inelul!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoral care a avut un succes nebun în aceste zile. Zeci de mii de turiști s-au bucurat de nisipul fierbinte și apa răcoritoare
Capital.ro
Elena UDREA, în LACRIMI. Adrian Alexandrov a plecat
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Bani de la stat pentru o categorie de români! Cine va primi 1.500 de euro direct în cont!
Adevarul
Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Salarii ca în Occident. O companie sud-coreeană face angajări în România
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
„Nu s-a dorit ca eu să vin!”. Trădarea resimțită de Ionuț Lupescu la alegerile Federației Române de Fotbal
Capital.ro
Obligatoriu din 1 august în toată România. Revoltă maximă: Se va BLOCA tot!
StirileBZI
Se dau de la stat 12.500 de lei! Sunt vizați absolvenții promoției 2024
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Tragedie la fabrica de cașcaval din Ibănești: Patru bărbați au murit după un incident în bazinul de decantare
MediaFlux
Proprietarii de locuințe din România riscă ÎNCHISOAREA. Regula la care sunt OBLIGAȚI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?