Pensii pentru persoane decedate sau plătite de două ori. Vezi ce erori a mai făcut Casa de Pensii

Pensii plătite de două ori sau chiar persoanelor decedate. Acestea sunt câteva din erorile grave descoperite la Casa Naţională de Pensii. Potrivit raportului pe 2010, obţinut în exclusivitate de România TV, Curtea de Conturi a găsit ZECI DE MII de nereguli în toată ţara.

RomaniaTV.net
01 ian. 2012, 12:07
Pensii pentru persoane decedate sau plătite de două ori. Vezi ce erori a mai făcut Casa de Pensii

Peste opt mii de pensii anticipate, de urmaş sau pentru diferite grade de invaliditate au fost plătite necuvenit.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, paguba creată de plata necuvenită a celor 8.113 pensii este de 12,5  milioane de lei.

În plus, s-au găsit bani de la buget şi pentru decedaţi. Au fost astfel alimentate conturi bancare pentru 3.727 de persoane decedate, paguba fiind de 7,6 milioane de lei.

Totodată, au fost identificate 410 persoane care aveau câte două dosare de pensii în acelaşi timp, în paralel la case teritoriale de pensii diferite.

Raportul Curţii de Conturi mai arată că nu s-a realizat un schimb de informaţii permanent  între Casa de Pensii şi ANAF, sistemul informatic integrat nu a fost funcţional în totalitate, iar datele financiar-contabile pentru 2009 au fost şterse.

Potrivit Curţii de Conturi, alte peste o mie de dosare de pensii aveau codul numeric personal completat greşit.

Mai mult, din cauza unor greşeli de exploatare, datele din evidenţa Casei Naţionale de Pensii au fost şterse şi, chiar dacă s-au făcut eforturi pentru reconstituirea lor, nu s-a reuşit decât în parte.

De reţinut este şi faptul că drepturile de asigurări sociale sunt transmise prin compania Poşta Română. Însă Casa Naţională de Pensii Publice a plătit Poştei Române în 2010 de peste trei ori mai mulţi bani faţă de anul 2001.

„Sumele plătite de către Casa Naţională de Pensii în perioada 2001-2010 numai către compania Poşta Română au crescut de circa 3,4 ori, de la 100,3 milioane lei în anul 2001 la 340,1 milioane lei în anul 2010”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Acelaşi document mai arată că, din cauza proastei gestionări a excedentului înregistrat în sistemul de accidente de muncă şi boli profesionale, s-au pierdut bani ce puteau intra în bugetul de asigurări sociale de stat.