Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Demnitarii vor lua într-o LUNĂ cât 15 PENSII MINIME

Parlamentarii au votat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. 

16 iun. 2015, 10:06
Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Demnitarii vor lua într-o LUNĂ cât 15 PENSII MINIME

Senatorii şi deputaţii, reuniţi marţi în ședință comună, au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, pe care l-au şi votat. 

PNL a propus vot nominal, dar propunerea a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

La dezbaterile din plen, deputatul PSD Anghel Stanciu le-a spus deputaţilor şi senatorilor din sală să-şi ia Parlamentul înapoi, pentru „un Parlament curat, puternic, perfecţionist”, citând astfel din discursul din Parlament al preşedintelui Klaus Iohannis de la învestire, în care îndemnă la reunţarea la populism şi pledează pentu un Parlament puternic.

„Sper că sunteţi de acord cu aceste gânduri de început a mandatului domnului preşedinte. 9 februarie 2015 a fost în gândirea şi speranţa tuturor o bornă de hotar, când am crezut că perioada populismului nociv în democraţie a început să apună. Acesta este principalul motiv pentru care 255 de parlamentari au iniţiat prezenta iniţiativă, considerând că momentul menţionat de Iohannis a sosit, să ne debarasăm de populism”, le-a spus Stanciu, parlamentarilor din dreapta sălii.

CITEŞTE ŞI PENSII SPECIALE şi pentru angajaţii parlamentarilor. Proiectul, avizat de senatorii jurişti

Liberalii au criticat proiectul de lege.”Încă nu îmi vine să cred că, în Parlamentul României, dezbatem un astfel de proiect de lege. În momentul în care ați candidat, și mă adresez în special majorității guvernamentale, nu le-ați spus cetățenilor că aveți în program majorarea pensiilor parlamentarilor. (…) Când ați candidat, știați foarte bine care este legislația în domeniu. Am înțeles că este nevoie de un Parlament puternic. Dar vă întreb: poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetățenilor? Votând astfel de proiecte de legi veți duce Parlamentul la o cotă de încredere mai joasă decât orice altă instituție publică din România. Puneți în pericol democrația, pentru că un Parlament care nu mai beneficiază de încrederea cetățenilor nu mai are legitimitatea și autoritatea de a impune actele normative pe care le adoptă„, a acuzat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că, prin adoptarea proiectului în discuție, este instituit un „regim privilegiat” pentru deputați și senatori în raport cu celelalte categorii de pensionari.

Peste 90% dintre pensionari și dintre viitorii pensionari beneficiază de o pensie în baza principiului contributivității. (…) De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemați să facem legi. Suntem chemați să facem legi nu pentru noi și pentru a ne rezolva problemele personale, ci pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au trimis aici. Vă rog, mergeți fiecare în colegiul dvs. și întrebați o sută de cetățeni pe care îi întâlniți și care nu sunt membri ai partidelor dvs. dacă sunt de acord cu adoptarea acestui proiect de lege. Vă garantez că 90%, dacă nu mai mult, vor fi împotrivă”, a mai susținut deputatul PNL.

Ludovic Orban le-a mai spus parlamentarilor că, dacă vor vota proiectul legislativ, vor da probă de „egoism și de lipsă de solidaritate” față de români.

CE PREVEDE PROIECTUL

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară„, se arată în proiectul de lege.

CITEŞTE ŞI PENSIILE SPECIALE pentru parlamentari, la vot în plenul comun. PNL va vota „împotrivă”

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.